SZO: Evropa i dalje ranjiva, vakcinisano samo 1,5 odsto stanovnika u 29 evropskih zemalja

Većina evropskih zemalja ostaje "ranjiva" na kovid-19 uprkos opadajućem trendu broja zaraženih, saopštio je danas ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i upozorio na "lažni osećaj sigurnosti" pošto je i dalje mali broj vakcinisanih.

Hans Kluge, SZO Evropa / Foto: Tviter
Hans Kluge, SZO Evropa / Foto: Tviter

"Velika većina evropskih zemalja i dalje je ranjiva. Ako sada ne zaustavimo prenošenje (virusa), očekivane koristi od vakcinacije u borbi protiv ove pandemije možda neće biti tako vidljive", izjavio je na konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

Prema njegovim rečima, trenutno je "tanka linija između nade u vakcinu i lažnog osećaja sigurnosti".

Od 53 zemalja u evropskom regionu SZO (uključujući nekoliko centralnoazijskih zemalja), i dalje ima više od milion zaraženih na nedeljnom nivou, ali je taj broj u opadanju poslednje četiri nedelje, kao i broj umrlih koji je u opadanju poslednje dve nedelje, saopštila je ta organizacija.

Prema podacima SZO Evropa, vakcinisano je samo 1,5 odsto stanovnika u 29 evropskih zemalja.

U Evropskoj uniji je 2,9 odsto stanovnika primilo jednu dozu vakcine, podaci su Frans presa koji pokazuju i da je 5,83 miliona dobilo drugu dozu vakcine što je 1,3 odsto stanovnika.

SZO je ponovila da je važno da pristup vakcinaciji bude pravedan bez obzira na to koliko je neka zemlja bogata.

Kad je reč o novim sojevima korona virusa, prema poslednjim podacima, u 38 zemalja su registrovani slučajevi britanskog soja, a u 19 zemalja južnoafričkog soja virusa.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article