Svetska centralna kuhinja zatražila je da nezavisna komisija istraži pogibiju njenih humanitaraca. SAD ne planiraju da nezavisno istražuju izraelski napad. Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava poručila je da su napadi na humanitarne radnike ratni zločin. IDF je saopštio da je otpustio oficire odgovorne za pogibiju humanitaraca.

Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja traži formiranje nezavisne komisije za istragu ubistva njenih radnika u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi. Ističu da izraelska vojska ne može verodostojno da istražuje sopstvenu „grešku“, prenosi RTS.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da sprovedu nezavisnu istragu o izraelskom napadu na Svetsku centralnu kuhinju u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su otpustile majora i pukovnika jedinice koja je delovala u akciji u kojoj je poginulo sedmoro humanitarnih radnika dobrotvorne organizacije Svetska centralna kuhinja.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna uručio je diplomatsku notu izraelskom ambasadoru u Varšavi Jakovu Livneu u znak protesta zbog ubistva poljskog humanitarnog radnika u izraelskom napadu na konvoj humanitarnih radnika u Gazi ranije ove nedelje.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je izraelska vlada otvorila „neke koridore“ ka Pojasu Gaze, kako bi se isporučila humanitarna pomoć, ali da to nije dovoljno da se spreči glad.

Post Views: 28

Originalni tekst