EPA/KIM LUDBROOK

Svetska banka do daljnjeg neće davati nove kredite Ugandi zbog homofobnog zakona. Predsednik Museveni kaže da Uganda može i bez kredita. Ali neće biti lako popuniti rupe u budžetu, plaše se drugi.

Svetska banka je prošle sedmice (08.08.) objavila da za sada neće biti finansiranja novih projekata u Ugandi, odnosno novih kredita – zbog antihomoseksalnog zakona koji fundementalno protivreči vrednostima te institucije sa sedištem u Vašingtonu.

Zakon je oštro kritikovan na međunarodnom nivou, uključujući SAD, EU i grupe za ljudska prava. Ali ga podržavaju mnogi ljudi u Ugandi.

Radi se zakonu koji je u Ugandi usvojen u maju i koji doduše ne predviđa kazne za homoseksualce ili lezbejke koji sebe tako označavaju, ali su kažnjive seksualne radnje: Osoba čini krivično delo homoseksualnosti ako izvrši seksualni čin ili dozvoli licu istog pola da izvrši seksualni čin nad njim ili njom i kažnjava se – doživotnom zatvorom. Lice koje pokuša da izvrši seksualnu radnju kažnjava se zatvorom do 10 godina. Do 20 godina zatvora je predviđeno za „namerno podsticanje homoseksulanosti”. A u „posebno teškim slučajevima” u kakve su ubrojani seksulani kontakti sa maloletnicima, moguća je i smrtna kazna. Po tome ovaj zakon spada u najstrože na svetu.

Homofobija raširena u zemlji

Homofobija je u Ugandi sa više od 47 miliona stanovnika veoma raširena a podstiče je snažni evangelistički lobi, koji je i sada, kao više puta ranije, pokušao da progura još stroži zakon u ovoj oblasti, ali je to predsedenik sprečio.

Za LGBTK aktiviste kao što je Žaklin Kaša Nabasegera odluka Svetske banke je dobra vest i uspeh lobističkog rada, jer zakon ekstremno otežava rad na odgovrajućem informisanju i obrazovanju stanovištva.

Ministar spoljnih poslova Ugande Okelo Orijem u intervjuu za DW rekao je da odluka Svetske banke „nije fer”:

„Otkako je zakon usvojen, u Ugandi nije bilo slučajeva da su homoseksualci pogubljeni, zatvoreni ili marginalizovani. Pritom ima drugih zemalja na Bliskom istoku, gde pogubljuju te ljude. Zašto dakle fokusiranje na Ugandu?”

Predsednik uputio otvoreno pismo – unucima

Slično se izjasnio i predsednik Joveri Museveni (78), dan nakon odluke Svetske banke – u ručno napisanom otvorenom pismu na pet stranica upućenom „Uganđanima, posebno unucima”.

Predsednik piše da je „strpljivo objašnjavao” da se zakon ne odnosi na ljude koji su jednostavno homoseksualci – već na one koji „regrutuju ili teraju druge na svoje devijantno ponašanje”. Ako u ovom zakonu ima bilo kakvih nesuglasica, „mi ćemo ih rešiti, kao što smo se borili protiv Idi Amina i drugih tirana”. Museveni koji vlada Ugandom od 1986. poznat je po svojoj borbenoj retorici, i stekao je ugled boreći se protiv diktatora Idi Amina koji je vladao Ugandom do 1979.

Predsednik kaže da, zahvaljujući njegovim postupcima, zaduživanje opada, a da privreda ipak raste – bez obzira na sve globalne probleme. Situaciju će, kaže, poboljšati i početak proizvodnje nafte u zemlji od 2025.

„Uganda će se razvijati sa ili bez kredita”, piše Museveni”.

Pisac Nik Tvinamatsiko u odgovoru predsedniku na platformi X kaže: „Jedini razlog zbog kojeg su nam potrebni krediti je taj što se unutrašnjim resursima loše upravlja ili su loše raspoređeni. Pogledajte predsednički budžet. Za šta je sav taj novac? Da platiš savetnike koje nikad ne sretneš?Čemu služe svi ti ministri? (ima ih 81) Svetska banka nas prezire. Oni ne tretiraju zemlje Bliskog istoka na isti način kao nas, iako Arapi imaju oštrije zakone protiv LGBT-a. Ali mi zaslužujemo prezir. Zaslužili smo to jer smo rasipni, i blagi prema korumpiranima. Afrika nikada neće postati nezavisna dok ne dobije odgovarajuće lidere.”

Kolika Uganda zavisi od Svetske banke?

Bruto domaći proizvod u Ugandi je oko 46 milijardi evra. Svetska banka trenutno na svom sajtu broji 45 projekata u zemlji, ukupnog obima od 1,1 milijardu evra.

U očima ekonomiste Julijusa Mukunde, prestanak finansiranja Svetske banke bilo bi katastrofa. „U planu banke je još 13 projekata. Ako se svi ovi projekti zaustave, imaćemo problem jer je Svetska banka ključni donator Ugande”.

Poslanik Karim Masaba, koji je  u odboru za finansije za DW kaže: „Trebalo bi da budemo spremni na najgore. Ako pogledate koje sume smo dobili od Svetske banke i pod kojim uslovima, postaje jasno da bolje ponude nigde ne možemo da dobijemo”.

Originalni tekst