Glumac i filmski producent Svetozar Cvetković dobio je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu „Pucnji u Marseju“ (Bullets Over Marseille) na internacionalom Fusion filmskom festivalu. 

Festival, koji okuplja brojne filmske stvaraoce iz celog sveta, ove godine održan je virtuelno, i to paralelno u Briselu, Valensiji i Varšavi. Fusion se zapravo sastoji od četiri festivala i odlična su prilika filmskim umetnicima kako za upoznavanje, razmenu iskustva i ideja, tako i zbog mogućnosti saradnje na različitim projektima.

Radnja filma „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića zasnovana je na transkriptu sa suđenja atentatorima na kralja Aleksandra jugoslovenskog i francuskog ministra Luja Bartua u Marseju 9. oktobra 1934. Publika ima priliku da prati delove sudskog procesa teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog. Svetozar Cvetković tumači lik branioca atentatora, Sana Obana.

„Ovakve nagrade najviše raduju. Niti znaš da si bio u konkurenciji, niti te ljudi koji odlučuju o nagradi znaju… vide te u jednom sjajnom art house filmu i dobiješ poruku – eto nagrade. Drago mi je zbog filma, reditelja, glumaca i cele ekipe, posebno jer je jedan film skromnog budžeta, a velikog rezultata postao prepoznatljiv“ izjavio je povodom osvajanja nagrade Svetozar Cvetković.

Remek delo režisera Gordana Matića traga za odgovorom na pitanja: „Da li je Drugi svetski rat zapravo počeo tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima u Marseju na kralja Aleksandra i ministra Bartua? Da li bi možda Evropa i svet bili drugačiji da je sprečen atentat za koji su svi znali da se sprema?“

Pored nagrađenog Cvetkovića, nominovani za neku od nagrada bili su i članovi ekpe filma i to za:

  • Najbolji kostim – Dragica Laušević
  • Najbolji režiser igranog filma na stranom jeziku – Gordan Matić
  • Najbolja montaža igranog filma na stranom jeziku – Aleksandar Popović
  • Najbolja šminka i frizura – Jovana Jelača

Originalni tekst