Primer lažne veb stranice koja nudi strimovanje ”Everything Everywhere All at Once”

Ljudi širom sveta pričaju o dodeli Oskara 2023. koja je održana 12. marta, ali iza svog tog glamura, kriju se i cyber pretnje! Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na porast prevara koje koriste popularnost ovog događaja kako bi obmanuli njegovu publiku. Prevaranti stvaraju lažne veb stranice koje nude besplatno strimovanje filmova nominovanih za nagradu Oskara, podstičući korisnike da daju svoje lične i bankarske podatke i time preuzmu malver.

Stručnjaci kompanije Kaspersky identifikovali su različite veb lokacije koje tvrde da nude besplatan striming nominovanih filmova, ali umesto toga kradu novac korisnika. Da bi pristupili filmovima, korisnici moraju da plate pretplatu. Kada se uplata izvrši, korisnici postaju ranjivi na neovlašćene transakcije koje se ili naplaćuju u jednakim intervalima, nalik na pretplatu koja se ne može otkazati, ili u manjin novčanim sumama dok se račun ne isprazni.

Dugo očekivani nastavak Avatara postao je meta za prevarante koji su smislili nekoliko lažnih taktika kako bi prevarili korisnike da preuzmu ili pogledaju film, uključujući giveaway nagrađivanja.

Primer prevare o poklonu u kojoj se iskorišćava film Avatar

Šema funkcioniše tako što korisnike usmerava na lažnu veb lokaciju gde se od njih traži da potvrde svoju prisutnost popunjavanjem anketa koje nude razne nagrade. Kada korisnik klikne na dugme ‘play’, dočeka ga poruka čestitke na osvojenoj nagradi po svom izboru, a koja može uključivati finansijsku nagradu, H&M i IKEA vaučere ili PS5 konzolu.

Primarni cilj obmane je izvlačenje novca od korisnika traženjem provizije za slanje nagrade. Pored toga, prevaranti prikupljaju lične podatke kao što su ime korisnika, adresa e-pošte i broj telefona uz obećanje finansijske nagrade ili poklon sertifikata. Ove informacije se mogu koristiti za krađu identiteta ili prodati na Darkweb-u u zlonamerne svrhe.

„Dodela Oskara 2023 je unosna za sajber kriminalce koji svake godine intenziviraju svoje zlonamerne aktivnosti. Od ključne je važnosti da budete posebno oprezni tokom ovog događaja i još jednom proverite autentičnost bilo koje veb stranice koja nudi besplatan sadržaj. Ne nasedajte na lažne veb sajtove sa poklonima koje prevare korisnike da odaju svoje lične podatke. Uvek koristite renomirane servise za striming i još jednom proverite autentičnost veb-sajta“, komentariše Olga Svistunova, stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Da ne bi postali žrtva prevare, kompanija Kaspersky savetuje korisnicima sledeće:

  • Obratite pažnju na zvanične datume objavljivanja filmova u bioskopima, na servisima za striming, TV-u, DVD-u ili drugim izvorima
  • Proverite autentičnost veb lokacija pre nego što unesete lične podatke i koristite samo zvanične veb stranice za gledanje ili preuzimanje filmova. Još jednom proverite formate URL-a i pravopis naziva kompanije
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, kao što je Kaspersky Premium, a koje identifikuje zlonamerne priloge i blokira fišing lokacije
  • Izbegavajte linkove koji obećavaju ekskluzivno besplatan sadržaj, a ako sumnjate u autentičnost istog, proverite to kod svog provajdera

Originalni tekst