Nova.rsdanas 17:00

Svetislav Goncić: Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić kazao je da nacionalna kuća u 2023. godini postavlja predstavu „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, kao i da će predstavom „Korsar“ obeležiti prvi vek baleta u Srbiji.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Goncić je Tanjugu otkrio, a portal Nova.rs prenosi, da je „Mastor i Margarita“ izabran kao veliko delo svetske literature, kao i da će Narodno pozorište raditi i još jedan, ovaj put domaći klasik „Očevi i oci“ Slobodana Selenića.

– Što je dobra ideja za nas, pa ćemo tako otvoriti vrata i drugim modernim klasicima – naglasio je Goncić za Tanjug.

Podsetivši da su u 2022. godini imali premijeru predstave „Deca“ Milene Marković, Goncić je ocenio da Narodno pozorište mora da odgovori vremenu i publici, i da pronalazi „neke nove klasike koji će jednog dana biti osnova na kojoj će stajati budućnost ovog teatra“.

Podsetivši da Narodno pozorište u 2023. obeležava 100 godina postojanja srpskog baleta, Goncić je dodao da će povodom jubileja biti izvedena premijerno predstava „Korsar“, napomenuvši da nacionalna kuća ima novu upravu baleta, da vodi računa o mladim ljudima i da predstoje „još neki potezi koji će u strukturi poboljšati kvalitet rada“.

Ocenivši da „ne postoji način da pozorište dobro radi, a da nema tehničke uslove i dobre međuljudske odnose“, Goncić je istakao da su 2022. u zgradu uveli centralno grejanje. Prema njegovim rečima, to je kapitalni poduhvat jer nacionalna kuća više nije na prljavim tehnologijama.

– Spremamo se da radimo kompletno gledalište, što je veliki zahvat, i ono što nije rađeno od devedesetih – kompletna vodovodna mreža. Moraju da se stvore uslovi. Želimo samo da radimo normalno i vredno, i da pravimo dobar odnos sa našom publikom – istakao je Goncić.

Upravnik Narodnog pozorišta je podsetio i na nedavno pokrenutu saradnju, u okviru inicijative „Otvoreni Balkana“, sa Nacionalnom operom i baletom iz Skoplja, Nacionalni teatrom operom i baletom iz Tirane i Makedonskim narodnim teatrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst