(Beta-AFP) – Italijanska premijerka Đorđa Meloni stigla je danas u nenajavljenu posetu Kijevu gde će na drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajini u prisustvu predsednika Volodimira Zelenskog predsedavati virtuelnom sastanku G7 posvećenom Ukrajini.

U Kijev je ranije danas stigla i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je svoj dolazak najavila ranije, a došao je i kanadski premijer Džastin Trido.

Vest o njegovom dolasku objavio je portparol ukrajinske železnice.

Od početka rata pre dve godine zvaničnici koji dolaze u Kijev putuju vozom iz Poljske. Tako je doputovala i Meloni, prema navodima italijanskih medija.

Na snimcima koje je objavila vlada, vidi se Meloni kako silazi iz voza na železničkoj stanici u Kijevu a dočekuje je ukrajinska delegacija.

Grupa sedam (G7) najbogatijih liberalnih demokratija, kojom sada predsedava Italija, treba da razmatra nove sankcije Moskvi dve godine od početka ruske invazije 24. februara 2022.

Sastanak je sazvan u vreme kada Kijev priznaje da prolazi kroz „izuzetno tešku“ situaciju za svoje vojne snage, koje nemaju dovoljno municije i prekinuta im je američka pomoć, saopštila je u utorak italijanska vlada najavljujući taj virtuelni sastanak.

Prema italijanskoj agenciji AGI, Meloni i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će popodne otvoriti sastanak G7 u katedrali Svete Sofije u centru Kijeva.

To će biti prvi sastanak šefova država ili vlada zemalja članica G7 od kada predsedava Italija. G7 okuplja SAD, Japan, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Kanadu.

Posle sastanka, koji bi trebalo da traje sat i po, biće usvojena zajednička deklaracija o Ukrajini, najavili su italijanski diplomatski izvori.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antoni Tajani rekao je u utorak da bi  sankcije Rusiji moglo da budu zaoštrene.

G7 je u julu 2023. odlučila o potpisivanju bilateralnih bezbednosnih sporazuma sa Ukrajinom. Posle sporazuma s Londonom u januaru ove godine, Kijev je potpisao takve sporazume sa Nemačkom i Francuskom, a još 25 zemalja se pridružilo toj inicijativi, među kojima je i Pojska.

Prema agenciji AGI, Meloni i Zelenski treba da kasnije danas potpišu takav sporazum u sedištu ukrajinskog predsedništva.

Šefica Evropske komisije u Kijevu podržala otpor ukrajinskog naroda

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je danas, po dolasku u Kijev na samu drugu godišnjicu od početka ruske invazije na Ukrajinu, „izuzetan otpor ukrajinskog naroda“ .

Ona je u poruci objavljenoj uz fotografiju sa železničke stanice u Kijevu, istakla da EU „više nego ikad podržava čvrsto Ukrajinu, finansijski, ekonomski, vojno, moralno“,  kako je navela, „dok zemlja konačno ne bude slobodna“.

U zajedničkoj izjavi čelnika EU povodom druge godišnjice rata u Ukrajini objavljenoj juče ocenjeno je Unija jedinstvenija „nego ikad“ u podršci Ukrajini.

„Više nego ikad ostajemo ujedinjeni i verni našem obećanju da podržavamo Ukrajinu koliko dugo je potrebno“, napisali su u saopštenju.

Danas se navršavaju dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Italija, kao predsedavajuća Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) će održati virtuelni samit sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji.

Skupovi podrške Ukrajini povodom druge godišnjice od početka ruske invazije održaće se i u Berlinu, Londonu, Varšavi, Parizu.

Post Views: 16

Originalni tekst