Olimpijske igre u Parizu „samo što nisu“, a veliki skandal potresa svetski sport. Toliki, da su se hiljade ljudi udružile da kažu „E, ne može!“.

СВЕТ ЈЕ ЗГРОЖЕН: Осуђени педофил учествује на Олимпијским играма Париз 2024, ево и како су га пустили

Foto: Anspleš

Na portalu „Novosti“ već smo vas izvestili kako je holandski odbojkaš na pesku, Stiven van de Velde, bio osuđen kao pedofil, i to ne kao neki prikriveni, već osuđen kao silovatelj 12-godišnje devojčice, kome je sada dozvoljeno da učestvuje na Olimpijskim igrama.

U međuvremenu, desile su se dve stvari.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Najpre da podsetimo da je Van de Velde, sada 29-godišnjak, 2016. godine osuđen na četiri godine zatvora nakon što je priznao krivicu po tri tačke optužnice za silovanje deteta, koje je počinio u avgustu 2014.

On je 12-godišnju britansku devojčicu upoznao na Fejsbuku, otputovao iz Amsterdama u Englesku u avgustu 2014. i silovao je u Milton Kinsu, gradu od oko 260.000 stanovnika koji se nalazi oko 80 kilometara od Londona.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Dozvoljeno mu je da odsluži kaznu u Holandiji, ali je pušten na slobodu posle samo 12 meseci.

Kako britanski javni medijski servis, Bi-Bi-Si (BBC) javlja, „Van de Veldeu je potom dozvoljeno da nastavi odbojkašku karijeru, a od 2018. mu je data dozvola i za međunarodne turnire jer je, kako je to istakao Holandski olimpijski komitet (NOC) ‘prošao kroz intenzivnu, profesinalno nadlgedanu putanju uvida u sebe i svoje postupke'“.

On se, inače, na pariske Igre kvalifikovao sa svojim zemljakom Metjuom Imersom.

Imajući u vidu da je pomenuti osuđeni pedofil zločin počinio na britanskoj teritoriji, „BBC sport“ je upitao NOC šta može još da kaže o ovom potpuno neverovatnom slučaju. I, u odgovoru je, pored ostalog, navedeno:

– Posle puštanja na slobodu, Van de Velde je potražio i dobio profesionalno savetovanje. On je pokazao osobama koje ga okružuju, i privatno i profesionalno, da veoma razmišlja o onome što je uradio. Njegov povratak u sport je omogućen kada je ispunio smernice koje je Holandski odbojkaški savez (NeVoBo) propisao u „Uputstvu za integritet ličnosti“, što su propisi za sportiste koji žele da nastave karijeru posle odsluženja zatvorske kazne. On je ispunio sve uslove, pa i kvalifikacione, da nas predstavlja na Olimpijskim igrama.

Inače, sam osuđeni pedofil je ranije za holandske medije rekao:

– Ja ne mogu da promenim ono što se desilo, moram da živim sa posledicama učinjenog. A to je bila najveća greška u mom životu.

U izjavi koju je NOC prosledio medijima, pomenuti odbojkaš na pesku kaže:

– Od 2016, nekoliko holandskih medija je takođe obratilo pažnju na ovu priču. Ja skroz razumem da pred najveći sportski događaj na svetu ovo može da privuče i pažnju međunarodnih medija.

I, tu se sad postavlja nekoliko pitanja. Recimo, kako je neko ko je silovao dete osuđen na samo četiri godine? I kako je pušten na slobodu posle samo godinu dana?

Sa druge strane, ako osoba, ma kakva da je zlodela učinila, pokaže istinsko kajanje i u srcu doživi promenu, da li je treba večno osuđivati za ono što jeste strašno učinila, ako stvarno želi da se promeni (i već se promenila)? O tome šta je stvarno u čovečjem srcu – druge osobe ne mogu da znaju, ali i pomenutu mogućnost treba da imati na umu. Uradio je Stiven van de Velde strašnu stvar kao tinejdžer, a sada, deset godina kasnije, i sve ovo vreme, pred svim nadležnim instancama, ističe da se kaje. Ako su i stručnjaci to potvrdili, te mu dali dozvolu, da li je onda zaista i u redu da, kao „pokajani grešnik“, kako se to od davnina govorilo, učestvuje u takmičenjima?

Oni koji o sportu u Holandiji odlučuju, i Odbojkaški savez, kao Van de Veldova matična organizacija, i Olimpijski komitet Holandije, smatraju da je pomenuti sportista sve uradio što živ čovek može kada se pokaje zbog strašnog zločina. Drugi ljudi, mnogo njih (u trenutku pisanja ove vesti – njih preko 3.000) potpisuju međunarodnu peticiju da se njemu ne dozvoli učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, ističući da će i tamo biti maloletnih sportista.

A šta vi kažete?

Anketa

Da li osuđeni pedofil, koji deset godina ističe da se kaje, treba da učestvuje na Olimpijskim igrama?

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Originalni tekst