SVET je dovoljno velik da i Sjedinjene Američke Države i Kina napreduju, rekla je američka sekretarka finansija Dženet Jelen na kraju posete Pekingu sa ciljem stabilizacije odnosa između dve najveće svetske ekonomije.

СВЕТ ЈЕ ДОВОЉНО ВЕЛИКИ И ЗА САД И ЗА КИНУ Јелен: Ништа се не решава преко ноћи

FOTO: Tanjug/AP

Jelen je rekla da je imala direktne, smislene i produktivne razgovore sa novim ekonomskim rukovodstvom Kine, uključujući premijera Li Ćjanga i Pan Gongšenga, novoimenovanog šefa centralne banke Komunističke partije Kine.

– Nijedna poseta neće rešiti naše izazove preko noći. Ali očekujem da će ovo putovanje pomoći u izgradnji otpornog i produktivnog kanala komunikacije – rekla je Jelen na konferenciji za novinare u Pekingu.

Ona je dodala da smatra da su bilateralni sastanci, održani u prethodna dva dana, doprineli da se odnosi SAD i Kine postave na sigurnije temelje.

Zamenik kineskog ministra finansija Liao Min rekao je da su dve strane održale “duge i iskrene” sastanke i da će održavati komunikaciju u budućnosti.

Jelenino putovanje označilo je drugu posetu zvaničnika američkog kabineta kineskoj prestonici u toliko nedelja koliko Vašington nastoji da vrati odnose sa Pekingom na pravi put posle višemesečnih tenzija.

Proteklih meseci, pokušavajući da nastave diplomatske razgovore na visokom nivou, SAD su uvele sankcije kineskim kompanijama.

Jelen je rekla da SAD i Kina imaju značajne nesuglasice koje treba jasno i direktno saopštiti, ali je napomenula da Bajdenova administracija ne vidi odnose između SAD i Kine u okviru sukoba velikih sila.

Jelen je rekla da nije doneta konačna odluka o tome da li će ograničiti odlazna ulaganja američkih kompanija u Kinu, kada je upitana o potencijalnim predstojećim ograničenjima stranih ulaganja koja bi Vašington mogao da primeni.

– Želim da ublažim njihove strahove da ćemo uraditi nešto što bi imalo širok uticaj na kinesku ekonomiju. To nije slučaj. To nije namera – rekla je ona.

Međutim, prema izveštajima medija, Bajdenova administracija priprema nova pravila koja bi mogla da ograniče američka ulaganja u određene sektore u Kini.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE – Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst