Više od 1.000 muzičara, iz zemlje koja je ove godine domaćin Evrovizije – Švedske, potpisalo je otvoreno pismo u kojem pozivaju na isključenje Izraela iz ovogodišnjeg muzičkog takmičenja. Kao razlog za ovakav zahtev navode „brutalno ratovanje Izraela u Gazi“.

Otvoreno pismo je objavljeno u švedskim novinama Aftonbladet, i u njemu piše da bi Evropska radiodifuzna unija (EBU), ako dozvoli Izraelu da učestvuje na ovom takmičenju, pokazala „veliki dvostruki standard i time podrila kredibilitet cele organizacije“.

„Ako se zemljama koje krše humanitarno pravo dozvoli da učestvuju u međunarodnim kulturnim događajima, to bi dovelo do banalizovanja kršenja međunarodnog prava i učinilo patnju žrtava nevidljivom“, piše u otvorenom pismu.

Među potpisnicima su uspešni umetnici koji imaju svetsku karijeru, kao što su Robin i Fever Rej, folk duo First Aid Kit, i bivši švedski takmičari Evrovizije kao što su Erik Saade i Malena Ernman, ali i operska pevačica, majka klimatske aktivistkinje Grete Tunberg.

Ovo pismo je usledilo nakon sličnih peticija koje su pokrenuli umetnici iz Finske i Islanda, koji su takođe pozvali na isključenje Izraela sa takmičenja za pesmu Evrovizije, koje će se održati u Malmeu od 7. do 11. maja.

U svom odgovoru EBU je saopštio da Izrael neće biti isključen sa takmičenja, i istakao svoj apolitični status pri organizaciji događaja, piše Gardijan.

„To je takmičenje muzičara, a ne takmičenje država“, naveli su iz EBU.

Ipak, činjenica je da su pojedine zemlje u prošlosti bile isključene sa Evrovizije, zbog političkih pitanja. EBU je 2022. zabranio Rusiji da učestvuje na muzičkom takmičenju, uz obrazloženje da bi njeno učestvovanje „narušilo ugled takmičenja“. Odluku je doneo izvršni odbor Radiodifuznog sindikata, nakon što je prvobitno tvrdio da će Rusiji biti dozvoljeno da se takmiči.

Godinu dana ranije, dakle 2021, Belorusiji je bilo zabranjeno da učestvuje na takmičenju, jer je konstatovano da beloruski javni servis BTRC krši pravila o slobodi štampe Radiodifuzne unije.

Ove godine 37 emitera učestvuje na 68. takmičenju za pesmu Evrovizije. Luksemburg se vraća posle više od tri decenije odsustva.

Islandski nacionalni emiter RUV, saopštio je da će odluku o tome da li će učestvovati na Evroviziji, ili bojkotovati ovogodišnje takmičenje, doneti izvođač koji bude pobedio u zemlji i koji treba da predstavlja zemlju.

Izrael je u ovoj manifestaciji prvi put učestvovao 1973. godine i četiri puta je pobedio na takmičenju: 1978, 1979, 1998. i 2018. godine.

Post Views: 20

Originalni tekst