thumbnail

U novoj epizodi „Moje Rusije“ vodimo vas u Viborg, jedan od najživopisnijih ruskih gradića, koji je za skoro osam vekova postojanja bio u rukama Šveđana, Finaca i Rusa. Rusi ponekad kažu da je to „jedini švedski grad u sastavu Rusije“.
Pored Kalinjingrada, ovo je jedini grad u Rusiji u kome se može osetiti atmosfera srednjovekovne Evrope.
Videćete kako izgleda najstarija kuća u Rusiji u kojoj i dalje žive ljudi, ali i druge srednjovekovne kuće u kojima su živeli bogati trgovci i zanatlije dok je grad još bio u sastavu Švedske.
Saznaćete istoriju ovog grada, koji je 1710. godine osvojio ruski car Petar Prvi i koji je, nakon toga, prešao u posed Finaca. Takođe, saznaćete i kako su Sovjeti uspeli da povrate ovaj grad, koji je danas jedna od omiljenih destinacija turista.
Videćete mnoge znamenitosti Viborga, nesvakidašnjeg gradića koji se nalazi na raskršću slovenskog i skandinavskog sveta.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.Original Article