Švedski biznismen crnogorskog porekla želi da preuzme Montenegro erlajns

Grupacija "Savana" predala je pismo o namerama Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje "Montenegro Erlajnsa", javlja portal Bankar.me.

Montenegro erlajns Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Betaphoto
Montenegro erlajns Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Betaphoto

Vlasnik Grupacije "Savana" je Veselin Mijač, švedski biznismen crnogorskog porekla. Njegove firme raspolažu jednim od najvećih šoping-centara u Crnoj Gori, podgoričkim "Mol of Montenegro", a vlasnik je i poslovne zgrade "Europoint" u Podgorici, kao i hotela "Ramada".

U pismu u koje je Bankar.me imao uvid, "Savana" nudi da preuzme "Montenegro Erlajns" za jedan evro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza ta koje avio-kompanije ima prema državi, a njen dospeli poreski dug je sada 15,2 miliona evra.

Pošto je Agencija za zaštitu konkurencija utvrdila da je toj avio-kompaniji državna pomoć godinama isplaćivana nezakonito, sporno može biti što je i praštanje duga državna pomoć, koja je takođe zabranjena.

Bankar.me javlja da je "Savana" ponudila da preuzme obavezu da se sa privatnim kreditorima "Montenegro Erlajnsa" dogovori o izmirenju dugova i da preuzme rizik za buduće poslovanje te kompanije.

Svoju nameru je "Savana" objasnila time što smatra da Crna Gora "mora imati nacionalnu aviokompaniju".

Montenegro Airlines je sinoć imao poslednji let pri povratku aviona iz Beograda. Kompanija je saopštila da od danas obustavlja planirani saobraćaj, nakonn što je Vlada Crne Gore najavila gašenje kompanije i formiranje nove.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article