Holandski predstavnik na takmičenju za Pesmu Evrovizije, Jost Klajn, koji je diskvalifikovan samo nekoliko sati pre velikog finala – „biće tužen zbog protivzakonitih pretnji“ – saopštila je švedska policija.

Gardijan piše da je ovaj 26-godišnji favorit publike, izbačen sa takmičenja u Malmeu, nakon što je jedna članica produkcijske ekipe prijavila policiji navodni „incident iza scene“. Na ovom takmičenju, koje traje već 68 godina, do sada nije bilo sličnog slučaj.

Portparol švedske policije, Džimi Modin, rekao je za Gardijan, da je policijska istraga završena i da bi odluka o optužbama trebalo da bude doneta „u narednih nekoliko nedelja“. Nije precizirao kakva je priroda navodnih pretnji.

„Najverovatnije će biti krivičnog gonjenja“, rekao je Emil Anderson, policajac zadužen za slučaj, za švedsku televiziju SVT. Dodao je da se za krivično delo pretnje obično dobija novčana kazna.

Nakon što je Klajn izbačen, holandski emiter Avrotros saopštio je da je „šokiran“ tom odlukom i da, „čak iako je istina da je njihov predstavnik pretio članici produkcije, nije je napao“.

„Ovo jasno krši sva pravila. Jost je snimljen u trenutku kada je upravo izašao sa bine i morao je da požuri u zelenu sobu. U tom trenutku, više puta je ukazao da ne želi da bude snimljen. Ipak, nisu poštovali to“, rekli su iz Avrotrosa.

Emiter tvrdi da je ponudio „nekoliko rešenja“ Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), koja vodi Evroviziju, ali da je Klajn uprkos svemu, ipak izbačen.

Organizatori nisu hteli da daju više detalja o navodnom incidentu tokom takmičenja, ali su pojasnili da „se nije ticao drugog izvođača ili člana delegacije“ – zbog glasina da je umešana delegacija Izraela.

Na konferenciji za medije, izraelskoj predstavnici Eden Golan, rečeno je da ne mora da odgovori na pitanje novinara da li njeno učešće na takmičenju predstavlja rizik po bezbednost. Klajn se u tom trenutku umešao u razgovor, pitanjem: „Zašto ne?“ To se desilo malo ranije nego što je diskvalifikovan.

Post Views: 140

Originalni tekst