РЕПУБЛИКА Српска, коју су српски борци одбранили током Одбрамбено-отаџбинског рата, једина је гаранција опстанка Срба западно од Дрине, рекао је предсједник Борачке организације општине Шамац Лазар Благојевић који је, заједно са представницима локалне заједнице, поводом Дана Републике одао почаст за 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде.

Фото: Срна

Вијенци су положени код централног споменика палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату од којих су 362 била са шамачког подручја.

Уз молитву и парастос погинулим борцима и полагањем цвијећа испред спомен-плоче у Храму Свете Петке у Козарској Дубици данас је поводом обиљежавања Дана Републике одата почаст свим борцима који су свој живот уложили у стварање Српске.

Парастос је служио парох дубички Слободан Малиновић, а присуствовали су, поред представника општинске Борачке организације, представници општине Козарска Дубица, полиције и грађани.

– Учесници Одбрамбено-отаџбинског рата поносни су на допринос који су дали стварању и очувању Републике Српске, изјавио је предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић.

Обиљежавање Дана Републике – 9. јануара у Милићима данас је почело служењем парастоса погинулим борцима у Спомен-соби и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје, уз поруку да је Српска изнад свега.

Обиљежавање ће бити настављено вечерас свечаном академијом у Дому рудара и народним весељем на градском тргу.

Начелник општине Милићи Марко Савић изјавио је Срни да се у овој локалној заједници труде да Дан Републике буде приближен свим грађанима и да је важно да се, осим централних манифестација, радост празника осјети у свим домовима гдје Срби живе.

Фото: РТРС

У Билећи је данас поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, служен помен и положено цвијеће на Споменик погинулим борцима у Одбрамбено- отаџбинском рату, у порти цркве Светог Саве.

Предсједник Скупштине општине Мато Вујовић рекао је да се данас на 31 годину од оснивања Републике Српске треба присјетити свих људи који су дали живот за стварање и очување Српске.

Представници Општинске борачке организације „Илиџански борац“ традиционално су положили вијенце на више спомен-обиљежја на подручју Источне Илиџе, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

Делегација „Илиџанског борца“ положила је вијенце на спомен-плочу у насељу Добриња четири, на спомен-обиљежју на Кули, спомен-капели у Војковићима и на спомен-обиљежју у Касиндолу.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага честитао је свим грађанима Дан Републике, који се с поносом слави већ 31 годину.

Делегација општинске борачке организације „Илиџански борац“ данас је положила вијенац и на Централни крст на Војничком гробљу на Сокоцу, одакле је поручено да се 9. јануар с поносом слави.

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је новинарима да „Мали Зејтинлик“ треба да буде једно од најпоноснијих мјеста.

Полагањем вијенаца на Споменик за 1.080 бораца, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату, у Зворнику је данас почело обиљежавање 9. јануара.

Фото: Срна

Вијенце су положили представници града Зворника и Полицијске управе, градске Борачке и Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Градске организације ратних војних инвалида, те одборници градске Скупштине и посланици у Народној скупштини Републике Српске.

Након полагања вијенаца, један број Зворничана је организовано отпутовао у Источно Сарајево да присуствује обиљежавању Дана Републике Српске у овом граду.

Према програму обиљежавања Дана Републике Српске, вечерас ће млади Зворника извести бакљаду и ватромет на Градском тргу.

У Спомен храму на Вучијаку, поводом Дана Републике служен је парастос и положени вијенци за 626 погинула борца из општине Прњавор.

Фото: Срна

– Истина о о природи Одбрамбено-отаџбинског рата побиједиће пропагандну машинерију која је представила Србе као агресоре, рекао је данас начелник општине Петрово Озрен Петковић након што је, поводом Дана Републике Српске, у Спомен-соби положио вијенце за 226 погинулих борца из овог краја.

– Захваљујући Господу и свим јунацима, међу којима су и ови којима данас одајемо почаст, у тој борби створена је и сачувана наша Република, наш спас и гаранција за будући живот на овом простору, наша слобода и светиња  изјавио је Петковић.

Вијенце је у Спомен-соби у згради општине положио и предсједник Скупштине општине Зоран Благојевић.

(СРНА/РТРС)

Originalni tekst