Svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji na rekonstruisanom Savskom trgu svečano je otkriven večeras. Na ceremoniji su govorili srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je naveo da „to nije samo čin otvaranja spomenika, već čin polaganja računa o sebi i svom identitetu, šta smo načili, šta znamo i gde idemo“.

Otvaranje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Srđan Ilić
Otvaranje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Srđan Ilić

„Trudili smo se u prethodnih osam godina, da Srbiju podignemo iz pepela, izgradimo puteve, škole i bolnice. Stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas. Večeras sam posebno srećan jer ovde gde stojim uz Nemanju nalazi se hram posvećen njegovom sinu, velikom Svetom Savi“, rekao je na svečanosti otvaranja spomenika predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da je Stefan Nemanja morao da se odrekne vlasti kako bi bio svetac.

„Ovaj spomenik predstavlja ga kao velikog vladara. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega smo državotvorni narod, to simboliše mač. Ovo nije samo čin otvaranja spomenika, ovo je čin polaganja računa o sebi i svom identitetu, šta smo naučili, šta znamo i gde idemo“, rekao je.

Ovaj spomenik znači i pokajanje za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali i da smo konačno otkrili koren odakle je poteklo drvo koje se zove Srbija, dodao je predsednik.

On je, „onima koji maštaju da će da izmeste i unište hram i spomenik“, poručio da su oni sidro i krst srpskog naroda i da ih „nikada ih niko neće skloniti ni iz naših srca, ni sa mesta gde su zauvek postavljeni“.

Vučić je izrazio uverenje da će Savski trg postati najlepši javni prostor u gradu.

Otvaranje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Srđan Ilić
Otvaranje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Srđan Ilić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da „svakog dana nalazi dovoljno razloga i ponosa što pripada svom srpskom narodu“.

„Gradeći ovaj spomenik stavljen je jedan pečat na vreme ujedinjena i borbe za državu. Srbi su odavno naučili da nema slobode bez države… Mi u RS zagledani smo u Srbiju i želimo njenu snagu. Republika Srpska koegzistira u veoma teškim uslovima i ne može da se ne osloni na Srbiju“, rekao je Dodik.

Visok 23 metra i težak 68 tona, spomenik prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na „napuklom vizantijskom šlemu“ koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je uoči otvaranja da će građani Srbije spomenik Stefanu Nemanji voleti kao što vole i spomenik Pobedniku. Gojković je za televiziju B92 rekla da je rađena anketa u kojoj se većina građana izjasnila da je zadovoljna spomenikom, ali i da će uvek biti onih koji „ni sa čim nisu zadovoljni“.

Nekoliko desetina građana nezadovoljnih načinom na koji je predstavljen srednjovekovni vladar Stefan Nemanja na spomeniku okupilo se večeras na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu. Protestni skup organizovalo je Društvo za održivu budućnost.

„Postojale su zamerke da je spomenik prevelik, da ima mač, pa je i genocidan, neko ko ima smelosti i nevaspitanja da kaže da je spomenik tvorcu naše države genocidan, to ne bih ni komentarisala. Svi imamo prava na svoj stav, ali ti koji sve kritikuju, govore o jednom umetničkom delu, a da ga nisu ni videli“, smatra ona.

Autor spomenika Stefanu Nemanji Aleksandar Rukavišnjikov rekao je da je želeo da se spomenik zasniva na lepoti fresaka iz srpskih manastira, a da su dimenzije izračunate uzimajući u obzir zgradu nekadašnje železničke stanice i zgrada koje se nalaze bočno.

Cena spomenika nepoznata

Koliko je spomenik Stefanu Nemanji koštao građane Srbije – nepoznato je. Oznaku „poverljivo“ na podatke o troškovima izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu stavila je Vlada Srbije. Cena će, prema rečima nadležnih, biti poznata 2023. godine.

Cenu spomenika ne zna ni gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Suština i akcenat je na tome da će jedan takav velelepni spomenik biti na tom mestu. Ne znamo koliko je koštao spomenik Knezu Mihailu, ne znamo koliko je koštao u ovom trenutku i ne razmišljamo o tome koliko je koštao spomenik Pobedniku, ne možemo da procenimo koliko vredi Meštrovićevo delo“, rekao je ranije Radojičić.

Međutim, on je istakao da „nema neku sumnju da će biti velika disproporcija između značaja tog dela i vrednosti koliko je plaćeno“.

Uoči otvaranja spomenika, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, rekao da je da će cena biti objavljena kada to odobri vajar.

„Cena spomenika nije nikakva tajna. Zahtev vajara je bio da se cena spomenika ne otkrije“, rekao je Vesić za RTS i dodao da prema zakonu vajar ima prava da to traži i da će cena biti objavljena „posle završetka spomenika i dozvole vajara“.

Mač umesto krsta

U prvobitnoj verziji spomenika, Stefan Nemanja nosio je u ruci krst, a u konačnoj verziji mač, što je pokrenulo niz pitanja zašto je do promene došlo. O tome su govorili i predstavnici vlasti, ali i sam autor.

U izjavi za Sputnjik, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov negirao je da je krst u poslednjem trenutku zamenjen mačem. On je naglasio da je mač pogodniji od krsta i da je ta odluka doneta u konsultacijama sa stručnjacima.

„U konkretnom slučaju, mač ima smisla, on je pogodniji jer se silueta spomenika završava oštricom. Drugi argument je da ne bude tautologije skulpture. Stefan Nemanja na grudima ima enklapion, krst. Smisao je da ne bude i u ruci i na grudima krst, kao što je svojevremeno bio slučaj sa spomenikom Lenjinu – kačket na glavi i kačket u ruci. Zato je rešenje mač i smatram da je to ispravno“, rekao je Rukavišnjikov.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article