Naslovna Iz minuta u minut Svečani prijem za zdravstvene radnike u kovid bolnicama, odlikovanja za neke od...

Svečani prijem za zdravstvene radnike u kovid bolnicama, odlikovanja za neke od njih – 28. juna

Svečani prijem za zdravstvene radnike u kovid bolnicama, odlikovanja za neke od njih – 28. juna

Pre 4min

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, na svečanom prijemu zdravstvenih radnika koji su bili angažovani u kovid bolnicama u Palati Srbije, istakao da su oni "heroji našeg doba" i da će za Vidovdan, 28. juna, odlikovati neke od njih.

Svečani prijem zdravstvenih radnika u Palati Srbije / Foto: Facebook Aleksandar Vučić
Svečani prijem zdravstvenih radnika u Palati Srbije / Foto: Facebook Aleksandar Vučić

"Mi smo svoje roditelje i decu dali vama u ruke i više verovali vama nego sebi, više računali na vas i vaše znanje nego na sve ono što smo mi mogli da uradimo", rekao je predsednik.

On je citirao britanskog premijera Vinstona Čerčila rekavši da "nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliku zahvanost malom broju vas.

"Znam koliko ste se borili, trudio sam se da uvek bar nekog obiđem ili posetim u bolnicama, pozovem telefonom. Da pokažem koliko nam je stalo da naše starije, ali i sve druge ljude sačuvamo u životu. Gledao sam trud naših eksperata, koji su neretko bili predmet negativne kampanje", naveo je Vučić.

Kako je istakao, u prethodnom periodu mnogo toga je promenjeno u zdravstvu.

"Da li smo dovoljno, plašim se da nismo. Moraćemo da uložimo još više novca. Povećanje plata je tek početak, pre kraja ove godine uradićemo još više da budete zadovoljniji i ne maštate o odlasku u druge zemlje", rekao je on.

Zdravstvenim radnicima je poručio da se "ne osvrću za onim što im drugi dobacuju" i da će, "da ne bude da je politički", 28. juna odlikovati jedan deo njih.

Stevanović: Znali smo da će infektološka služba podneti prvi i glavni udar

Direktor infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da je bilo teško kada je trebalo da se pređe na novi sistem rada, da se prilagodi borbi protiv virusa koji je pokrenuo ceo svet i napravio ovaj haos u kome se još uvek nalazimo.

"Znali smo da infektološka služba mora da bude ona koja će podneti prvi i glavni udar, ali da mora da pomogne svim drugima da se prilagode i da pomognemo zdravstvenom sistemu da se prilagodi na ovako veliku opasnost", istakao je on.

Kako je dodao, misli da govori u ime svih kada kaže da infektološka služba nikada kao sada nije imala podršku sistema.

"Sve ono što je trebalo da se uradi, sve ono što je trebalo da se dobavi je dobavljano i rađeno i to u pravo vreme i kada je trebalo", rekao je Stevanović.

Ističući da je urađen jedan veliki posao, on je rekao da iako misli da je suviše rano za procene, možemo da očekujemo kraj, ali da još uvek moramo da budemo oprezni.

Vučić o razmeni teritorija na Kosovu: Nikada u životu mi to nije niko ponudio

Odgovarajući na pitanje novinara o pojedinim navodima u medijima da je nuđena razmena teritorija na Kosovu, Vučić je rekao da "nikada nije imao takve ponude".

"Nema promene granica, mi imamo svoje granice ustanovljene. Pa da vidim sad šta ćete da radite. Nikada mi niko nije pominjao nikakva sela i ništa slično", rekao je on.

Dodao je da je na jučerašnjem razgovoru sa ambasadorima Kvinte pitao šta oni vide kao suštinsko rešenje, a da oni nisu imali odgovor.

"Nazirem šta bi to moglo da bude, ako je to ono što ja nazirem, na to će moj odgovor biti ne i tačka", istakao je predsednik.

On je istakao da se zalaže za bližu saradnju balkanskih naroda – "da ne zavisimo više od drugih".

"Sve što se postiže na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa, niko ne može da pobedi, pobeda samo u ekonomiji, a ne u teritorijama, proterivanju drugog naroda", naveo je Vučić.

Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da "sanja da se Preševo, Medveđa i Bujanovac uključe u teritorijalni integritet Republike Kosovo", Vučić je rekao "dobro da mu to ostane na snovima".

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article

Must Read

Grad Hvar odbio nove tehnologije: Građani nisu dozvolili da se instalira 5G mreža

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, objavljeno je na službenim internet-stranicama Hvara. Gradsko veće Hvara jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacione infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom se obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem nezavisne i nepristrasne studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, piše portal 24 sata. Gradsko veće će, tako, organizovati radnu grupu koja će u narednih šest meseci da istražuje uzročno-posledičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne delatnosti, koja je dužna da je prosledi je svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara. Odluka se na dnevnom redu sednice Veća našla na predlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne grupe građana. Razlo..

Fejsbuk saopštio: NEMA DOKAZA o stranom mešanju u proteste u SAD

Kompanija Fejsbuk objavila je da ne poseduje dokaze o koordiniranom stranom mešanju u američke proteste izazvane ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda, koga su u Mineapolisu ubili beli policajci. „Aktivno tragamo za tim i još nismo naišli na strano uplitanje ili unutrašnje koordinisano neautentično ponašanje vezano za proteste“, saopšteno je iz Fejsbuka. „Želimo da upozorimo ljude da ne donose prebrzo zaključke bez jasnih dokaza o stranom uplitanju“, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug. Generalni državni tužilac SAD Vilijam Bar ranije je optužio strani faktor i „ekstremističke agitatore“ za širenje razdora u američkom društvu nakon brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je policajac ugušio kolenom, dovela je do protesta širom SAD i sveta. rs.sputniknews.com

Premijer Kosova najavio brzo ukidanje mera reciprociteta i nastavak dijaloga

Premijer Kosova najavio brzo ukidanje mera reciprociteta i nastavak dijaloga Objavljeno: 5.06.2020 Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak razgovora između Srbije i Kosova, prenosi Glas Amerike. Hoti je, rekao da veruje da će razgovori sa Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga. Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: "u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo". Foto: (AP Photo/Visar Kryeziu) / Premijer Kosova Avdulah Hoti "Ulazimo u ovaj proces kako bismo zaključili sporazum sa Srbjom, što bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o više tehničkim temama. Sada moramo sesti da u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo to ima smisla. Trebalo bi dovesti do međusobnog priznanja", rekao je Hoti Glasu Amerike. On je naveo da sve parlamentarne stranke na..

Apple upozorio pljačkaše: “Pratimo vas”

Kompanija Apple upozorila je pljačkaše koji su tokom nereda u SAD iz njenih prodavnica odneli iPhone uređaje. Ovi telefoni prate se elektronskim putem i moraju biti vraćeni, navodi kompanija. Kako prenosi CNN, Apple onesposobljava telefone koji su ukradeni iz izloga njegovih prodavnica, čineći ih neupotrebljivim, a fotografije na kojima se može videti poruka kompanije namenjena pljačkašima pojavila se na društvenim mrežama ove nedelje. Apple prodavnice u SAD nedavno su počele da se otvaraju posle višemesečne obustave rada zbog pandemije korona virusa, ali su se prodajni objekti te kompanije u više gradova, uključujući Njujork, Filadelfiju i Vašsington, našli na meti vandala i lopova posle izbijanja protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Osim o tome da su ukradeni telefoni onesposobljeni i praćeni, pljačkaši su u poruci informisani o tome u koje prodavnice treba da vrate odnete telefone, kao i da će o svemu biti obaveštene lokalne vlasti.

Svedok: Flojd se nije opirao hapšenju, pokušavao je da smiri situaciju

Svedok: Flojd se nije opirao hapšenju, pokušavao je da smiri situaciju Objavljeno: 5.06.2020 Muškarac koji je bio sa Džordžom Flojdom u noći kada je umro rekao je da se njegov prijatelj nije opirao hapšenju i da je umesto toga pokušao da razreši situaciju pre nego što su mu stavili lisice i molio za vazduh dok mu je policajac kolenom pristiskao vrat i držao ga prikovanog za zemlju. Protesti u Vašingtonu SAD, foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Moris Lester Hol, dugogodišnji Flojdov prijatelj, bio je sa Flojdom u automobilu kada su im 25. maja prišli policajci koji su se odazvali na poziv da neko koristi falsifikovane novčanice u prodavnici. Hol je za Njujork Tajms rekao da je Flojd pokušavao da pokaže da ne pruža otpor. "Čuo sam ga kako moli policajca: 'Molim vas, čemu sve ovo'", izjavio je Hol. On je ključni svedok u zvaničnoj istrazi koja se vodi protiv četvorice policajaca koji su hapsili Flojda. Derek Čuvin, policajac belac, koji je nastavio da pritiska kolenom Flojdo..