(AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji se nalazi u poseti Beogradu. Nakon svečanog dočeka ispred Palate “Srbija”, usledili su sastanak dvojice predsednika i plenarni razgovori delegacija dveju zemalja, predvođeni Vučićem i Milatovićem, nakon čega se očekuje obraćanje medijima dvojice predsednika, prenosi RTS.

Jakov Milatović je stigao ispred Palate “Srbija”, gde ga je na crvenom tepihu dočekao predsednik Aleksandar Vučić, uz gardu Vojske Srbije. Usledilo je intoniranje himni dve zemlje.

Svečanom dočeku prisustvuju ministri u Vladi Srbije, kao i članovi crnogorske delegacije.

Poseta Milatovića Srbiji prva je nakon njegovih zvaničnih poseta Briselu i institucijama EU i NATO-a, a kako je ranije rekao, cilj joj je jačanje političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenje regionalne saradnje. Milatović je juče doputovao u Beograd gde ga je dočekao šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Milatović poručio je sinoć na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, da dolazi u Beograd “u nameri da dâ doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje”.

Milatović je izjavio ranije da će u fokusu njegove posete Beogradu biti potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom kao važnim ekonomskim partnerom.

Najavio je da će se predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozvati da dođe u Crnu Goru.

“Vučić je bio na mojoj inauguraciji. Siguran sam da će doći”, rekao je Milatović. Istakao je da će najvažniji segment posete biti ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora, pošto ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, niti Crna Gora ambasadora u Beogradu.

“Akcenat će biti i na drugim temama: ekonomska saradnja, zajednički infrastrukturni projekti, zajednički put ka Evropskoj uniji, ali tema oko ambasadora je preduslov”, naveo je Milatović.

Najavio je i da će položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

“Na taj način odaću počast zajedničkoj istorijskoj borbi Srbije i Crne Gore. Građani Srbije su pomagali Crnoj Gori, tako da ćemo na taj način zaokružiti posetu”, zaključio je Milatović.

Milatović će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem. Najavljeno je da će položiti cveće ispred Osnovne škole “Vladislav Ribnikar“.

Originalni tekst