Sve više zaraženih koronavirusom, nove mere na čekanju

Epidemija koronavirusa u Srbiji bukti, a samo u poslednja dva dana zabeleženo je 40 smrtnih slučajeva i gotovo 7.000 zaraženih. Zbog sve teže epidemiološke situacije i popunjavanja bolničkih kapaciteta juče je zasedao Krizni štab, a javnosti, i pored najava, nije saopšteno da li će biti donete nove mere i koje.

Krizni štab za odbranu od koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Krizni štab za odbranu od koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Članovi Kriznog štaba sastanak su napusti bez obraćanja medijima samo uz poruku da će Vlada saopštiti nove mere u toku dana, ali do toga nije došlo. Iako je Vlada zasedala, u saopštenju nakon sednice nije bilo reči o novim merama. Čak i “dobro obavešteni” tabloidi nisu preneli nikakve rezultate jučerašnje sednice Kriznog štaba.

Ono što je izvesno je da počinje stroža primena postojećih mera, odnosno da će na osnovu juče usvojenih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Da je situacija alarmantna govori i izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara prilikom usvajanja zakonskih izmena da u Beogradu više nema mesta za prijem, kovid pacijenata.

I dok su građani Srbije u periodu kada se broj zaraženih merio stotinama, bili zatvoreni, a među merama su bili policijski čas, onlajna nastava i zatvaranje ugostiteljskih objekta, strože mere su izostale u danima kada broj dnevno zaraženih prelazi 3.000, a brojevi preminulih su danima među najvišima od početka pandemije.

Epidemiolozi danima poručuju da je ključno da se sprovedu postojeće mere uz upozorenja da je najveća opasnost od zaražavanja u kafićima, noćnim klubovima i na različitim vrstama proslava.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je danas za RTS da su lekari juče na sednici Kriznog štaba upravo predlagali ograničenje radnog vremena ugostiteljskih obejkata do 18 časova jer je epidemiološki rizik u večernjim časovima nešto veći.

Da su mesta zabave najveći rizik juče je za RTS naveo i epidemiolog Predrag Kon.

"Realnost nije lepa, mi smo u vanrednoj situaciji, moglo bi se reći i katastrofalnoj situaciji u Beogradu gde više nemate mesta u bolnicama. Mere kakve god da jesu, su neophodne za zaustavljanje prenošenja virusa a zna se gde je prenošenje virusa najčešće. Moramo sprečiti kontakte na mestima zabave, noćnog života, gde se dugo sedi bez maski", rekao je Kon i dodao da su "svima poznata ta mesta".

On je međutim naveo da nije ključno radno vreme već kontrola da se mere za rad ugostiteljskih objekata, koje su precizno propisane još u maju, sprovode.

Upitan zašto nisu donete nove mere ako prethodnih dana raste broj novoinficiranih, a posebno onih koji zahtevaju bolničko lečenje, kao i broj preminulih od posledica infekcije, Kon je rekao da je struka rekla svoje ali i dodao da "svi traže neki balans i šta je najpovoljnije".

"Premijerka je rekla da nas je dobro čula i da će razmisliti tako da smo sad na nekom premišljanju", dodao je Kon.

Navodeći da smo u šestoj nedelji novog talasa, on je ocenio da bi polako trebalo da se gubi potencijal virusa, ali i upozorio da su to "uvek spekulacije".

Međutim, kada će "premišljanje" biti završeno i da li će vlada mere pooštriti još se ne zna, a moguće je da će nove mere biti saopštene na konferenciji za medije Kriznog štaba koja je prethodnih nedelja održavana petkom.

O eventualnim novim merama je svoje mišljenje izneo i predsednik Srbije. On je juče, otprilike u vreme kada je zasedao Krizni štab, u obraćanju građanima izjavio da o tome kakve će mere biti uvedene odlučuje to Vladino telo, dodajući da je on od početka bio pristalica policijskog časa jer se to, kako je rekao, pokazalo kao veoma efikasno sredstvo koje već za 14 dana daje dobre rezultate.

"Nisam pristalica ovih polurešenja gde se nešto ograničava u određenom periodu jer tako samo štetimo ekonomiji, a rezutata nema", rekao je Vučić.

Međutim, pre desetak dana Vučić je, posle posebne sednice Vlade kojoj je prisustvovao zajedno s predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem, rekao da je za dalji rast BDP-a potrebno da se "ne zatvara ekonomija", i da se zbog toga, ako je moguće, ne zatvaraju ugostiteljski objekti.

On je dodao da je to njegova molba Kriznom štabu, ali je ponovio da krajnju odluku ipak donosi Štab jer je, kako je rekao, zdravlje ljudi najvažnije.

Odluke o merama u praksi je dosad donosila Vlada Srbije i to, kako su tvrdili članovi Kriznog štaba, na njihovu preporuku.

Kojim su podacima članovi Kriznog štaba raspolagali prilikom odlučivanja, ko je zaista odlučivao, a ko bio ovlašćen da to čini, kakve su poruke prenošene građanima neke su od tema insajderovog serijala Epidemija tajni. Novu epizodu možete pogledati u ponedelja u 20 časova na TV N1.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article