M. Čonjagićdanas 22:06

Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji rezultirali su porazom predsednika Steve Pendarovskog, kog je podržala Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i pobedom Gordane Siljanovske Davkove, kadnidatkinje VMRO DPMNE u drugom krugu.

Rezultat predsedničkih izbora – refleksija parlamentarnih

Kako za Danas kaže Nano Ružin, profesor emeritus, dužina mandata je suprotno proporcionalna popularnosti jedne vlade, te da je kolateralna šteta poraza SDSM na parlamentarnim izborima – poraz Steva Pendarovskog.

„Ova vlada u odlasku pokazala je veliku hrabrost u odnosu na evroatlantske integracije. Ona je uvela državu u NATO, u odnosu na EU bila je za rešenja problema sa Bugarskom i menjanje Ustava, jer je to bio uslov pregovaračkog okvira sa EU“, kaže profesor Ružin.

On dodaje da je sama politička partija SDSM sasvim drugačiji sastav u odnosu na ono što je bio Zoran Zajev.

„Došli su mnogo slabiji igrači u vrh socijaldemokrata, tako da su veoma loše odigrali. Jednostavno su se zatvorili u kabinete, prestali su kontakti sa narodom. Osim toga, tu je određenu ulogu imala i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) koja je zbog svojih specifičnih pozicija, svesna da od nje zavisi opstanak koalicione vlade, tražila i dobila veoma značajan prostor“, objašnjava Ružin.

Kako kaže, sve je to kod Makedonaca imalo veoma negativan efekat i ovo je njateži poraz socijaldemokrata od nezavisnosti do danas.

„Kao kolateralna šteta je poraz i Pendarovskog, koji je bio podržan od strane SDSM. Sve u svemu – debakl“, kaže Ružin.

Sa Ružinom je saglasna i Biljana Sekulovska, novinarka i urednica Televizije 24, koja naglašava da je rezultat predsedničkih izbora refleksija parlamentarnih i sedmogodišnjeg vladanja SDSM i DUI.

„Puno je bilo koruptivnih i kriminalnih skandala i afera i razultat je produkt baš te vladavine. Ne smemo zaboraviti da je i Pendarovski dobio 100.000 glasova više od samog SDSM. Oni (SDSM) su kapitulirali“, ukazuje Sekulovska.

Pobeda desnice

Ružin naglašava da je pobedila desnica.

„Što je opšti fenomen danas u Evropi. Imali su (VMRO DPMNE) dosta populizma u svojoj kampanji. Ne znam kako će da reše sve što su obećali. Pored iracionalnih obećanja da će povećati penzije za 100 evra svakom penzioneru, pa da neće nastaviti pregovore sa EU, do toga da su protiv Prespanskog dogovora, da neće da izgovaraju Severna Makedonija… Populizam je jako popularan na ovim prostorima“, ukazuje Ružin.

Kako primećuje Sekulovska, nacionalna karta je problem u narativu VMRO.

„I DUI je bila problem, vladala je 20 godina, i bila je problem u tim koruptivnim okolnostima, i ‘omraz’ prema Albancima se povećao baš zbog te vladavine DUI – koruptivnih skandala, zapošljavanja u administraciji sa partijskom knjižicom“, kaže Sekulovska i dodaje da su to radile sve partije.

„Da bude jasno – to su radile sve partije. Međutim, Makedoncima se mnogo nakupilo. Istorijski su odnosi sa susedima bili problematični te se projektovalo na izborne rezultate. Sve to je ušlo u taj ‘đalovlski krug’ narativa nacionalizma. To je taj produkt koji je „odličan“ za populizam i nacionalizam koji su Makedonci oberučke prihvatili u govorima Gordane Siljanovske i u VMRO“, objašnjava Sekulovska.

Kako dodaje, Pendarovski tu nije imao šanse.

„Njega su i Albanci, smatrali za svog predsednika. Problem je što je želja za vlašću albanske opozicije praktično produkovala koaliciju sa VMRO“, kaže naša sagovornica.

DUI su kao bojkotovali izbore, objašnjava ona, ali u suštini vicepremijer Artan Grubi je javno rekao da nije glasao za predsednika.

„Stevo Pendarovski je igrao baš na tu kartu da će skupiti albanske glasove. To se nije desilo, nažalost. Nažalost, jer je dobro da predsednik ima i albanske i makedonske glasove jer je to garant da ste predsednik svih građana“, primećuje Sekulovska.

Želite li stabilnu Makedoniju – stavite DUI u koalicionu vladu

Odziv albanskih birača na predsedničkim izborima bio je manji nego što se očekivalo.

Prema rečima Ružina, DUI je imao specifičnu poziciju.

„Hteli su da izbori ne uspeju, odnosno da se ne ispuni kvota od 40 odsto. Kada bi se to dogodilo, oba kandidata se eliminisušu i traže se novi. U tom slučaju DUI dobija monopolsku poziciju da pregovara sa VMRO. VMRO je bio jasan kada je reč o DUI – DUI mora da ide u opoziciju. To je bio jedan od aspekata njihovog razmišljanja. Na njihovu žalost su izbori uspeli“, kaže Ružin.

Drugi problem je, nastavlja naš sagovornik, šta će DUI da radi.

„Oni su od 2008. permanentno u vladama i VMRO i SDSM. Za sve te godine su oni zauzeli značajne pozicije u raznim institucijama. Sada su dobili i premijera u prelaznom periodu (Talat Džaferi)“, kaže Ružin.

Prema njegovom mišljenju, najveći izazov za ovu vladu VMRO biće to kako će da reši problem sa DUI.

„DUI je velika politička partija koja kontroliše mnogo resora, veliki deo albanske populacije. Poziva se na jedan Majski dogovor u kom je bilo dogovoreno da oni koji u albanskom delu pobede uđu u koaliciju sa pobednicima iz makedonskog dela. Taj princip je bio prekršen 2017. kada je, iako je VMRO bio pobednik, DUI je otišao sa SDSM“, podsćeća Ružin.

Ružin ukazuje da je situacija veoma komplikovana i napeta.

„DUI je kazao jednu veoma značajnu rečenicu: želite li stabilnu Makedoniju – stavite DUI u koalicionu vladu“, zaključuje Ružin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst