Marica

Marica Mihajlović je bila pacijentkinja Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici. Kako njen porođaj, uprkos tome što je termin prošao, nije krenuo prirodnim putem, uključena joj je indukcija. Ipak, babice i porodilja su doktoru ukazale na to da se porođaj neće odvijati onako kako je planirano i da je, zarad zdravlja majke i deteta, potrebno uraditi carski rez. Ipak…

„Iako je video da je beba previsoko, pustio me je da se tako mučim, sama“, napisala je Marica.

U tom trenutku, sve što je želela bilo je da se agonija okonča i da beba i ona budu dobro.

Ginekolog Marko Maksimović, koji ima privatnu kliniku u Rumi, a koji je radio u nekoliko porodilišta u Vojvodini, počeo je da vređa Maricu. Govorio joj je da će joj izbiti zube, razbiti glavu, vređao ju je na nacionalnoj osnovi. Potom je primenio Kristerelov zahvat – pritiskanje stomaka tokom faze napona – koji Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje. Iako se pokazalo da je ovo loša praksa, koristi se na dve trećine porođaja u Srbiji.

Nakon svega, Maričina tek rođena ćerka Elena je preminula. Kako je Marica objavila na društvenim mrežama, tačan uzrok smrti je „nasilnički porođaj“.

Isti dan kada se porađala Marica, u porodilištu je bila devojka čije je ime poznato redakciji Nedeljnika, mlada porodilja, kojoj je to trebalo da bude prvi porođaj.

„Nisam bila dovoljno otvorena za porođaj kada sam stigla u bolnicu, zbog čega su me smestili u sobu do sledećeg pregleda. Ujutru čujem urlanje, ne znam kako bih to drugačije mogla da nazovem, zapomaganje, plakanje iz druge sobe, ali ne uspevam odmah da povežem šta se desilo. Sećam se samo da je žena bespomoćno vikala ‘moja beba’, iz sobe su dopirali krici“, govori devojka, dodajući da je tek kasnije shvatila da – da je došla svega sat vremena ranije – porodio bi je doktor koji je porađao Maricu.

I ona je imala traumatično iskustvo porođaja u mitrovačkoj bolnici.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 25. JANUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 17

Originalni tekst