Srećan sam što sam svojoj zemlji doneo zlatno odličje, poručio je u razgovoru za „Novosti“ Dragan Ristić, prvi osvajač najjsajnije medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

СВЕ САМЕ ДЕСЕТКЕ ОД ЗЛАТА: Како је Драган Ристић освојио најсјајније параолимпијско одличје

Foto: privatna arhiva

Srpski takmičar je bio najbolji u streljaštvu, u disciplini R9, u klasi SH na 50 metara, s malokalibarskom puškom u ležećem stavu.

• Kakav je osećaj posle trijumfa?

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

– Obično se posle nastupa osećam iscrpljeno. Još, možda, nisam ni svestan kakav sam uspeh napravio. Kvalifikacije i takmičenje znaju da budu poprilično stresni. Zadovoljan sam što sam uspeo da donesem Srbiji medalju i da odbranim titulu koju sam osvojio u Tokiju pre tri godine – ističe naš parastrelac.

• Navikli ste na uspehe?

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

– Iskreno, jesam! Do sada sam učestvovao na četiri Olimpijade, šest svetskih prvenstava, pet evropskih, samo se iz Londona i Rija nisam vratio s medaljom. Ali, jesam, evo, iz Pariza.

• Bili ste veliki favorit…

– Ništa nije osigurano unapred. Pre dva i po meseca sam na Evropskom prvenstvu u Španiji osvojio srebro malokalibarskom puškom i zlato, s vazdušnom. Bio sam spreman, ali ponekad odlučuju nijanse i sportska sreća. U pariskom finalu sam je imao. Sreća me je pogledala, ušao sam kao osmi, a završio sam kao pobednik.

• Kako je izgledalo na vatrenoj liniji?

– Svako finale je napeto. S obzirom na to da nastupam već 17 godina u reprezentaciji, možda nije baš isto kao na početku. Ali, kada se stane na liniju, osete se malo trema, nervoza i pritisak.

• Poklopilo se mnogo toga, odgovarali su vam i uslovi?

– U Parizu smo finale pucali u zatvorenoj streljani za malokalibarsku pušku. A u Kragujevcu baš imamo takve uslove i možemo da treniramo tokom cele godine, što mi je odgovaralo, jer mi se većina treninga upravo tako odvija. Samo sam u julu i avgustu išao do Novog Sada da tamo pucam na otvorenom. Više mi odgovara zatvoren prostor, tako da je to u Parizu bila moja prednost.

• Šta ste pomislili kada ste ostali sami pred metom?

– Rekao sam sebi: možeš, znaš da vrediš, na treningu si imao dobre rezultate. Jednostavno, iako se dese neka greščica, kiks, ne može više nego u jednom ili dva pogotka. I, to se dogodilo samo u tom prvom hicu od 9,7. Sve ostalo je bilo u centar.

• Jesu li stigle čestitke?

– Stižu neprestano, od trenutka kada sam osvojio medalju. Ne uspevam svima ni da odgovorim. Koristim zato ovu priliku da im se zahvalim i na ovaj način. Vidim, i drago mi je, što su ovi rezultati dobro ispraćeni kod nas u Srbiji.

• Kada se vraćate?

– Jedan deo delegacije stiže u ponedeljak, a deo, u kome ću i ja biti, večeras (petak) oko 23. sata, sleće na beogradski aerodrom, jer nemamo više nastupa. Radujem se povratku.

• Spremate li proslavu?

– Naravno! Čim se vratim u Kragujevac i malo se odmorim, biće sigurno slavlja. Red je da se osvajanje zlata obeleži.

• Šta su vam sledeći planovi?

– Što se tiče ove godine, sezona je praktično završena. Ostalo je još nekoliko domaćih takmičenja. Sledeće godine nas očekuje Svetsko prvenstvo, još ne znamo tačno gde. Sigurno će biti glavni cilj da se za to što bolje pripremio. Biće, nadam se, to prilika za još jednu medalju.

SUZE RADOSNICE

– Bili smo na ivici suza. Fanstastično je ponoviti takav uspeh, s obzirom na to da je dvostruki šampion iz Tokija. Bilo je stresno i za njega, i za mene. Osećaj je fenomenalan. Bio je najbolji kada je bilo najvažnije. To je naš Dragan – izjavio je za „Novosti“ Ristićev trener Vladimir Pajić.

ČUDNO JE KAD NIJE PRVI

– Sve što uradi, mislim da je normalno. A to je ogroman uspeh. Mala greška na 50 metara napravi veliko „rasturanje“ na meti. Toliko je dobar da nas je navikao, pa nas čudi kad nije prvi i pitamo se šta se desilo. Iskusan je, svetski je rekorder i šampion. Svaka mu čast – poručio je za „Novosti“ selektor Nenad Pajić.

Dragan Ristić sa zlatnom medaljom iz Pariza Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO: VESELI SE SRPSKI RODE: Novak Đoković je ovako proslavio zlato na Olimpijskim igrama

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst