Birališta na lokalnim izborima u Podgorici, koja čini trećinu biračkog tela u Crnoj Gori, otvorena su jutros u 7.00 sati, a ti izbori se održavaju u neizvesnoj političkoj utakmici nakon koje nijedna stranka ili koalicija, prema procenama, neće moći sama da formira vlast.

Osim u Podgorici lokalni izbori danas se održavaju i u Kotoru gde su biračka mesta takođe jutros otvorena na vreme.

Kampanju za izbore u glavnom gradu obeležile su oštre optužbe doskorašnjih saradnika predsednika Jakova Milatovića koji je aktiivno uključen u izbornu trku i premijera Milojka Spajića, neprincipijelni savezi doskorašnjih političkih protivnika, ali i podrška Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pokretu Evropa sad (PES) i nosiocu liste ministru Saši Mujoviću.

Na čelu PES-a je premijer Spajić.

Analitičari ukazuju da nije reč samo o lokalnim izborima već da će podgorički izbori uticati i na status Vlade i parlamentarne većine na nivou Crne Gore, posebno nakon letošnje rekonstrukcije kada je u vladu ušao proruski Demokratski front (DF) i partija nacionalnih Bošnjaka, Bošnjačka stranka koja je bila tradicionalni saveznik Demokratske partije socijalista (DPS).

Ovo su drugi izbori u Podgorici u poslednje dve godine, od kada je posle četvrt veka vlast u glavnom gradu izgubila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.Održavanju vanrednih izbora doprinela je pre svega podela u najvećoj partiji, PES-u premijera Milojka Spajića i predsednika Jakova Milatovića.

Politički sukob je rezultirao odlaskom Milatovića i dela funkcionera iz stranke u prvoj polovini ove godine. Uz pomoć opozicije, Milatovićeva struja je skratila manddat podgoričkom parlamentu.

Na izborima zajedno nastupaju Pokret za Podgoricu (PzPG), kojeg neformalno predvodi predsednik Jakov Milatović, Građanski pokret (GP) URA bivšeg premijera Dritana Abazovića i Pokret za promene (PzP) Nebojše Medojevića.

Predsednik Milatović se uključio u kampanju tvrdeći da ne želi „da okreće glavu pred lošim praksama“, te „da se samo slika sa ambasadorima, putuje po svetu i potpisuje nakaradne zakone“.

Drugu koaliciju sklopili su Pokret Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića i Demokratska Crna Gora (Demokrate) potpredsednika Vlade Alekse Bečića. Taj savez će zajedno, za razliku od prvog, učestvovati ne samo na izborima u glavnom gradu, već i u primorskim opštinama Budvi i Kotoru, ali sadašnji koalicioni partneri su prethodnih meseci izneli niz teških optužbi jedni na račun drugih.

Izborne liste su predali Demokrataska partija socijalista koja nastupa samostalno, prosrpska koalicija okupljena oko Nove srpske demokratije (NOVA) predsednika parlamenta Andrije Mandića, Za Budućnost Podgorice kao i nekoliko manjih stranaka.

Analitičari ocenjuju da se Srpska pravoslavna crkva aktivno uključila u izbore na strani PES-a jer im opada podrška birača dok je sa druge strane biračko telo koalicije oko DF-a stabilno.

Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković predao je juče Centru bezbednosti Podgorica spisak sa 2.300 imena onih za koje u toj partiji sumnjaju da ostvaruju biračko pravo u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Živković je novinarima ispred CB Podgorica rekao da je u svojstvu građanina, dao izjavu povodom informacija o eventualno nezakonito upisanim biračima.

Tokom noći se oglasilo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je saopštilo da je nakon provere spiska osoba koji je Upravi policije dostavio lider i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, utvrđeno da je samo pet osoba u birački spisak upisano nakon 31. decembra 2020. godine.

U saopštenju se navodi da su četiri osobe upisane 2021. i jedna osoba 2022. godine.

Iz MUP-a su saopštili da je u mandatu 44. Vlade sa spiska koji je Živković dostavio „ukupno upisano 0 lica“.

„Ministarstvo će tokom sutrašnjeg dana dostaviti sve ostale informacije. Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru svojih zakonom definisanih nadležnosti dužno je da vodi birački spisak na tačan, ažuran i pouzdan način, odnosno da garantuje zakonitost biračkog prava za svako lice koje ostvaruje biračko pravo u Crnoj Gori. Za eventualne upise van naše zemlje i zakonitost upisa na teritoriji druge zemlje, Ministarstvo nije nadležno“, piše u saopštenju MUP-a.

Analitičari ocenjuju da je postizborne kombinatorike nemoguće predvideti, ali da je izvesno da formiranje vlasti neće biti lako.

Post Views: 28

Originalni tekst