Sutra vanredni izbori na Kosovu

Na Kosovu se sutra, u nedelju, održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima građani između 1.079 kandidata biraju 120 poslanika u novom sazivu parlamenta.

Kosovo
Kosovo

Do isteka roka, 16. januara, za učešće na izborima prijavilo se 28 političkih subjekata, sa 1.079 kandidata. Liste kandidata podnele su 21 politička partija, pet građanskih inicijativa i dve koalicije.

Iako su na Kosovu aktivnosti stranaka i izjave političara već nedeljama fokusirane na izbore, predizborna kampanja zvanično je počela 2. februara i završila se u ponoć u noći između 12. i 13. februara kada je počela predizborna tišina.

Za vanredne izbore je do 8. februara akreditovano 19.000 posmatrača, i to iz političkih partija, medija, diplomatskih predstavništava i nevladinih i drugih organizacija.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prvi put nije pozvana da pomogne u izbornom procesu u četiri opštine sa srpskom većinom na severu. CIK, koji je nadležan za organizaciju izbora na celoj teritoriji Kosova, ocenio je da u svim sredinama postoje dovoljni kapaciteti za nadzor i organizaciju tog procesa.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka je istakla da je cilj da izbori budu slobodni i demokratski, u skladu sa zakonom i najavila da će to telo reagovati na "narušavanje integriteta izbora i biračkog prava".

Četiri najveće stranke Albanaca – pokret Samoopredeljenje (PS), Demokratski savez Kosova (DSK), Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) predale su liste sa po 110 kandidata za poslanike u novom sazivu upštine.

Među 28 lista su i tri sa kandidatima koji predstavljaju srpsku zajednicu. To su Srpska lista, koja uživa otvorenu podršku vlasti u Beogradu i koja je prijavila 20 kandidata, Srpski demokratski Savez (SDS) i Građanska inicijativa "Za slobodu pravdu i opstanak" (GI SPO).

Na izborima učestvuju i stranke i koalicije koja predstavljaju tursku, bošnjačku, goransku, romsku i aškalijsku zajednicu na Kosovu.

Za manjinske zajednice u kosovskom parlamentu je rezervisano 20 mesta, od toga deset za srpsku, i deset za ostale zajednice.

CIK je 2. februara potvrdio konačni birački spisak, u koji su upisana 1.794.862 glasača. To je 143.006 glasača manje nego na izborima 6. oktobra 2019. godine.

Prema objašnjenju CIK, do smanjenja broja birača je došlo nakon što su iz biračkog spiska izbrisane osobe koje imaju lične isprave UNMIK-a, koje nisu validan dokument za glasanje, kao i osobe za koje je potvrđeno da su preminule od oktobra 2019. godine.

Na biračkom spisku je i više od 102.000 građana Kosova iz dijaspore, koji imaju mogućnost da glasaju poštom do 12. februara u ponoć.

Građani će moći da glasaju na 888 biračkih mesta.

Takođe, CIK je saopštio da će osobe zaražene koronavirusom moći da biraju da li žele da iskoriste svoje biračko pravo, i da će biti obezbeđeni mobilni timovi za one koji su zbog bolesti prinuđeni da glasaju kod kuće.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article