Sutra sastanak savetodavne grupe SZO o vakcini AstraZeneka

Eksperti Svetske zdravstvene organizacije za vakcine(SZO) sastaće se sutra kako bi razmotrili bezbednost Astrazenekine vakcine protiv koronavirusa, najavio je danas direktor Tedros Adhanom Gebrejezus.

Svetska zdravstvena organizacija
Svetska zdravstvena organizacija

"Stručna savetodavna grupa SZO za imunizaciju pregledala je podatke i u bliskom je kontaktu sa Evropskom agencijom za lekove. I sastaćemo se sutra", rekao je Gebrejezus na konferenciji za novinare.
Posle izveštaja o neželjenim efektima danas su Astrazenekinu vakcinu privremeno zabranile Italija, Nemačka i Francuska.

Nekoliko evropskih zemalja već je obustavilo vakcinaciju Astrazenekom zbog zabrinutosti u vezi sa krvnim ugrušcima.
Astrazeneka je saopštila da nema razloga za zabrinutost zbog njene vakcine i da je bilo manje prijavljenih slučajeva tromboze kod onih koji su primili injekciju nego u opštoj populaciji.

Evropska agencija za lekove (EMA) navela je da za sada ništa ne ukazuje da kod osoba vakcinisanih protiv kovida-19 postoji veći rizik od zgrušavanja krvi.

Stav bezbednosnog odbora Evropske agencije za lekove je da "su prednosti vakcine i dalje veće od rizika i da može da se nastavi sa davanjem vakcine dok je u toku istraga o slučajevima tromboembolije

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article