Sedmi Dunav Film Fest biće održan od 20. do 25. avgusta u Smederevu. Praznik filma koji već sedmu godinu stavlja Smederevo na mapu festivalskih prestonica premijerno će prikazati preko 40 najznačajnijih ostvarenja podunavske i svetske kinematografije.

Festival će u utorak, 20. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave svečano otvoriti film Bauk Gorana Radovanovića, uz prisustvo glumca Vojina Ćetkovića, koji će tom prilikom pozdraviti publiku i ozvaničiti početak festivala. Ceremoniju svečanog otvaranja upriličiće i koncert pod nazivom Veče filmske muzike Zemunskog kamernog orkestra pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića (solo violina Katarina Tešenji Kovačevski). 

U okviru takmičarskog programa biće prikazana ostvarenja koja su premijerno predstavljena na nekim od najznačajnijih evropskih filmskih festivala. Među njima su Tri kilometra do kraja sveta Emanuela Parvua, Objašnjenje za sve Gabora Rajsa, 78 dana Emilije Gašić, Umiranje Matijasa Glasnera, Bez vetra Pavela Vesnakova, Spaljena zemlja Tomasa Arslana, i Mađarska krojačica Ivete Grofove.

Selekcija Neprolazni koja će se održati u Dunavskom parku prikazaće filmove Stari hrast Kena Louča, Savršeni dani Vima Vendersa, Opalo lišće Akija Kaurismakija, i najnovije filmove Vudija Alena i Romana Polanskog. U Centru za kulturu (selekcija Reka-pitulacija) gledaće se filmovi reditelja poput Nanija Moretija, Sedrika Kana, Marka Belokija, Sofije Kopole, Agnješke Holand… Na Letnjoj sceni Centra za kulturu biće prikazani filmovi domaćih autora sa kojima će biti organizovani i razgovori, i to Lost Country Vladimira Perišića, Za danas toliko Marka Đorđevića, Što se bore misli moje Milorada Milinkovića, Sedmo nebo Jasne Nanut i 48 sati i jedan minut Sonje Alekse. Selekcija Porodica na okupu koja će se održati kod Karađorđevog duda predstaviće filmove za najmlađe poput Nina i ježeva tajna, Kuce u operi,  Dnevnik Pauline P., Slučaj Tesla i drugi.

Ekskluzivan program festivala čini premijerno prikazivanje prve dve epizode serije Ringišpil po romanu Jelene Bačić Alimpić nastale u produkciji Telekoma Srbija, Filma danas i Dandelion productions. Epizode će biti prikazane u petak, 23. avgusta u 20 časova, a nakon projekcije publici će se pokloniti autorska ekipa serije.

Na zatvaranju festivala biće prikazani filmovi Drugi čin Kentena Dipijea i Supstanca rediteljke Korali Farža sa Demi Mur u glavnoj ulozi.

Festival je takmičarskog karaktera, a nagradu Dunavska lađa dodeliće stručni žiri.  O najboljim filmovima odlučivaće rediteljka Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa i Viktor Kiš, skulptor.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Publika ulaznice može da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs. Festival je podržao grad Smederevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a više o programu na veb sajtu festivala: https://dunavfilmfest.rs/

Post Views: 34

Originalni tekst