S. D.danas 08: 00

Sutra drugi krug izbora za predsednika Turske: Raskol u opoziciji zbog antiizbegličke politike Kiličdaroglua, Erdogan dobio podršku Ogana 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Nastup turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u prvom krugu izbora toliko je šokirao opoziciju da im je trebalo četiri dana da se oporave, piše u analizi middleeasteye.net.

Opozicioni predsednički kandidat Kemal Kiličdaroglu je bio primoran da objavi video koji dokazuje da je još uvek tamo. „Ovde sam“, viknuo je lupajući dlanom o sto. Kada je njegova kampanja ponovo počela pojavio se sasvim drugačiji kandidat.

Buradayız. Sonuna kadar mücadele. pic.twitter.com/37rBQEectn

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 15, 2023

Nestao je turski Gandi, kako su ga nazivali, koji je snimao poruke kampanje iz svoje kuhinje.

Nestao je inkluzivni pregovarač koji je tražio konsenzus i koji bi Tursku vodio u postautoritarno doba. Na bilbordima su se pojavili posteri na kojima piše “Suriyeliler gi-de-cek! Karar ver!” (Sirijci će otići, odlučite)

These campaign posters dot highways across Istanbul. It reads ‘Syrians will go’ alongside opposition candidate Kemal Kiliçdaroğlu. A Syrian, living here 7yrs, told me, “my children can read those signs it’s impossible for me to hide them.” She says her son is bullied at school. pic.twitter.com/QyvMH1wmZX

— Emily Wither (@ewither) May 25, 2023

Pred drugi krug glasanja za predsednika Turske u nedelju došlo je, piše middleeasteye.net, do raskola među opozicijom najviše zbog antiizbegličkih stavova opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua.

Nekoliko članova opozicionog saveza podneli su ostavke nakon što je 74.godišnji Kiličdaroglu, nominalno političar levog centra, obnovio svoje obećanje da će proterati sve izbeglice ako bude izabran za predsednika.

Kandidat za predsednika Turske je u više navrata optuživao vladu aktuelnog predsednika Erdogana da je pustila „10 miliona“ izbeglica u zemlju.

Sutra drugi krug izbora za predsednika Turske: Raskol u opoziciji zbog antiizbegličke politike Kiličdaroglua, Erdogan dobio podršku Ogana 2
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Prema podacima UNHCR u Turskoj se nalazi oko 3.9 miliona izneglica od kojih je većina pobegla od rata u Siriji. Kiličdarogluove tvrdnje da bi broj „neregularnih“ migranata mogao da poraste na 30 miliona izazvale su gnev među nekima od njegovih saveznika desnog centra kao što su Stranka za budućnost (Geleček) koju prevodi bivši premijer Ahmet Davutoglu i Partija demokratije i napretka (Deva) koju vodi bivši potpredsednik Ali Babačan.

U ponedeljak je 11 visokih zvaničnika iz Gelečeka uključujući i neke od osnivača stranke podnelo ostavke rekavši da je Davutogluova politika sve više u raskoraku sa redovnim članovima kao i Kiličdarogluova politika protiv izbeglica.

Potpisnici ostavke, koji sebe nazivaju demokratski muslimani, poručili su: „Ovde otvoreno izjavljujemo javnosti da nećemo biti na strani onih koji brane antiimigraciju na način da ona gazi ljudsko dostojanstvo“.

Nećemo, kazali su, stajati uz jezik koji vređa izbeglice koji se sklanjaju u našu zemlju jer nemaju gde bliže da pobegnu u potrazi za sigurnošću i mirom.

„Rasizam je drugačija manifestacija despotizma a ne alternativa. „Praveći izbornu propagandu o izbeglicama koje žive pod statusom privremeno zaštićenih u Turskoj oni samo podstiču mržnju i ljutnju u već polarizovanom društvu“, kazao je Kaled Koja, sirijsko-turski političar i osnivač partije Geleček.

Mustafa Jeneroglu, novoizabrani poslanik iz Deva, koji je bio kandidat za Kiričdarogluovu Republikansku narodnu partiju (CHP), kazao je da će nastaviti da brani prava marginalizovanih ljudi. „Nepovredivost ljudskog dostojanstva je iznad svake politike. Ne može se žrtvovati ni u koju svrhu i ni pod kojim okolnostima“.

Erols Katirčioglu, bivši poslanik prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) oštro je kritikovao navode da bi Umit Ozdag mogao biti ministar unutrašnjih poslova ako Kiličdaroglu pobedi u nedelju.

„Da li je Umit Ozdag ministar unutršnjih psolova. Nadam se da nije. To bi bhio najozbiljniji korak koji je Kiličdaroglu preuzeo i izgubio bi“.

Lider turskih nacionalista Umit Ozdag u sredu je podržao Kiličdaroglua rekavši da su su njih dvojica dogovorili da pošalju izbeglice nazad u svoje matične zemlje u roku od godinu dana.

Podsetimo, u prvom krugu izbora Erdogan je dobio 49,4 odsto glasova dok je Kiličdaroglu osvojio 44,9 odsto. Trećeplasirani Sinan Ogan dobio je 5,5 odsto. Erdoganova vladajuća Partija pravde i razvoja i njeni saveznici osvojili su udobnu parlamentarnu većinu na izborima 14.maja.

Ogan se bio kandidovao kao predsednički kandidat nacionalističke koalicije koja je uključivala i Ozdagovu partiju. Međutim, alijansa se raspala nakon izbora pošto nijedan od njenih kandidata nije osvojio nijedno poslaničko mesto. Ogan je u ponedeljak najavio da će podržati Erdogana u drugom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst