Safija Haskić, Amerikanka bh. porijekla koja je rođena u Sanskom Mostu, i koja je pokrenula inicijativu osnivanja Udruženja „Bosni u amanet“, zajedno sa svojim kolegom, pjevačem Mirsadom Jarovićem posjetili su prostorije bh. konzulata u Frankfurtu.

Tu ih je dočekala generalna konzulica Višnja Lončar. Safija i Mirsad upoznali su Lončar sa radom Udruženja i rekli joj kako članovi „Bosni u amanet“ ne sjede i ne stoje na jednom mjestu, već putuju, ostvaruju kontakte i rade na propagandi BiH i samog udruženja.

-Ja sam zaista iznenađena ovakvim prijemom, ovako divnom pozitivnom osobom kao što je Višnja Lončar. Nikada nas niko od diplomata nije ovako dočekao i zahvaljujući njoj i njenim kontaktima ostvarit ćemo kontakte sa našim organizacijama u Njemačkoj – rekla nam je Safija.

-Imao sam u čast u životu da upoznam velike američke zvijezde od Mel Gibsona, Tine Tarner, do velikih američkih diplomata, ali nikada nisam upoznao jednu ovakvu osobu kao što je generalna konzulica. Sa ovakvim profilim ljudi BiH nema problema u budućnosti – riječi su Mirsada Jarovića.

Safija je Višnju Lončar pozitivno iznenadila kada joj je poklonila narodnu nošnju BiH, a koja je šivana u Sanskom Mostu. Ista je rađena i šivana samo za generalnu konzulicu. Višnja Lončar je odmah izrazila zelju da je obuče, a od sreće pustila je suzu.

Generalna konzulica Lončar se zhvalila na posjeti, poklonu a Safiji i Mirsadu rekla da samo nastave putem kojim su krenuli, je BiH treba ljude poput njih – koji BiH vole srce i dušom.

Bato Šišić

POSLUŠAJTE KAKO SU SE ZABAVILI UZ IZVEDBU SEVDALINKE:

Originalni tekst