Suspendovan poljski novinar koji je na otvaranju OI Lenonovu pesmu nazvao 'vizijom komunizma' 1EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Poljski javni servis saopštio je u subotu da je suspendovao novinara i sportskog komentatora koji je na otvaranju Olimpijskih igara reagovao na izvođenje legendarne pesme Zamisli (Imagine) Džona Lenona (John Lennon) tvrdnjom da se radi o svojevrsnoj „viziji komunizma“.

TVP, poljski javni servis, saopštio je u subotu da je Przemislav Babiarc suspendovan i da mu neće biti dozvoljeno da uživo komentariše sportske događaje sa letnje Olimpijade u Parizu.

U pomenutoj pesmi Lenon peva o zamišljenom svetu bez raja i pakla, bez država, religije i privatne imovine.

„Zamisli da svi ljudi žive za danas, zamisli da svi žive u miru, možda ćeš reći da sam sanjar, ali nisam usamljen…“ pevao je davne 1972. jedan od legendarnih Bitlsa (The Beatles), ali to nije impresioniralo novinarsku „sveznalicu“.

„Ovo je nažalost vizija komunizma“, rekao je samouvereno Babiarc tokom ceremonije otvaranja OI i izazvao munjevite kontroverzne komentare u Poljskoj.

Obrazlažući suspenziju TVP je u saopštenju naveo: „Međusobno razumevanje, tolerancija, pomirenje – to nisu samo osnovne ideje Olimpijade, već su i temelj standarda koji vode novu Poljsku televiziju. Ne postoji razlog za njihovo kršenje“.

Agencija AP je, objašnjavajući pozadinu ovog naizgled banalnog sukoba mišljenja, objavila da su državni mediji u Poljskoj godinama bili ideološko bojno polje u državi i da su ga kao megafon koristili desničarski populisti, koji su vladali Poljskom od 2015-2023.

Novoizabrani premijer Donald Tusk, čija je široka koalicija preuzela vlast u decembru, reagovao je brzo kako bi uklonio njihovu kontrolu nad emitovanjem programa, što konzervativci i njihovi saveznici još nisu preboleli.

Među prvima koji su reagovali da bi „zaštitili“ suspendovanog novinara bili su konzervativni predsednik Andžej Duda i bivši premijer Mateuš Moravjecki.

„Istina će se braniti! Vaši postupci će biti zapamćeni i cenzura će propasti“, napisao je Moravjecki na mreži Iks.

Međutim i neki komentatori bliski političkoj levici u Poljskoj su saopštili da je kazna prestroga, izvestio je AP.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst