Jovana Joksimović otkrila je da ima depigmentaciju kože, odnosno vitiligo.

Voditeljica i supruga pjevača Željka Joksimovića je u emisiji ‘Uranak’ na K1 televiziji ugostila dermatologinju koja je govorila o ovoj temi, a onda i sama priznala da boluje od vitiliga.

‘Kad god nešto ima udio u imunološkom sustavu, stres svakako može pogoršati situaciju jer se te ćelije ipak prepliću. Može, ali i ne mora. Ako je nešto genetski predodređeno, kroz takve događaje možeš dodatno utjecati na manifestaciju’, rekla je doktorica Jelena Stojković Filipović koja je nakon Jovaninog priznanja ostala potpuno zatečena i iznenađena.

‘Ja sada prvi put čujem da vi imate vitiligo’, rekla je iznenađeno doktorica.

‘Imam ga na licu, na laktu, ruci’, dodala je Jovana Joksimović uz napomenu da je svoj vitiligo s vremenom i zavoljela te da smatra kako je on na njoj potpuno neprimijetan.

‘Razmišljam da je vitiligo na meni potpuno neprimijetan i da ga mogu uočiti samo zli i zavidni ljudi. Meni je zanimljivo da te fleke nisu više toliko bijele, izgleda da se počinju repigmentirati’, kazala je Jovana i objasnila da bi najbolji savjet osobama bio da svatko treba zavoljeti svoje mane.

Inače, tek 0,2 do 2% svjetske populacije obolijeva od rijetkog kroničnog poremećajakože zvanog vitiligo. Riječ je o bolesti koja ubija pigment u stanicama kože zbog čega ti dijelovi tijela gube prirodnu boju. Vitiligo najčešće zahvaća područje usta, očiju i zglobova, a ljudi čija je koža sklona depigmentaciji nerijetko su izloženi neugodnim pogledima i stigmi društvazbog svoje različitosti. Upravo se s ovim svojedobno susrela i Jovana.

‘Ja imam vitiligo i svatko tko uđe kaže: ‘Jao, imaš nešto bijelo’, rekla je Jovana pokazujući na svoje lice.

(Express / Scena.story)

Originalni tekst