Sukob republikanaca potresa Kongres - Predstavnički dom prvi put u istoriji smenio predsedavajućeg 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predstavnički dom američkog Kongresa smenio je predsedavajućeg Kevina Makartija, u nastavku sukoba među njegovim kolegama republikancima samo nekoliko dana pošto je u poslednjem času izbegnuta blokada vlade.

Donji dom Kongresa je sa 216 glasova „za“ i 210 „protiv“ prvi put u istoriji smenio svog predsedavajućeg, vođen relativno malom grupom radikalno desnog krila republikanaca, prenosi RTS.

Za smenu republikanca Kevina Mekartija je glasalo osam njegovih partijskih kolega, i 208 demokrata.

„Pobunu“ je predvodio kongresmen Met Gec, radikalno desni republikanac sa Floride i Makartijev protivnik, koji je optužio partijskog lidera da nije učinio dovoljno da smanji potrošnju na nivou federalne vlade.

Ovo je najnoviji čin u drami koja potresa američki Kongres, gde je nedavno „za dlaku“ izbegnuta blokada vlade, dok je ranije ove godine dovedena u pitanje sposobnost Vašingtona da izmiruje finansijske obaveze.

Nije jasno ko će naslediti Kevina Mekartija, navodi Rojters.

Republikanci kontrolišu Predstavnički dom sa većinom od 221 prema 212 poslanika.

Istorijsko glasanje naglašava oštre podele u Republikanskoj stranci i preti da uvede novu eru nefunkcionisanja u Vašingtonu. Dom ne može obavljati zakonodavne poslove dok se ne izabere predsjedavajući.

Zastoj dolazi u teškom trenutku za Kongres, sa merom zastoja za finansiranje vlade koja bi trebalo da ponestane sredinom novembra, a zakonodavci se ne slažu oko toga da li da odobre više američke pomoći Ukrajini, prenosi Fajnenšel tajms.

Patrik MekHenri, republikanski kongresmen iz Severne Karoline i bliski saveznik Mekartija, određen je za „Speaker pro tempore“ da vodi komoru u odsustvu izabranog predsednika.

Mekhenri je rekao da bi bilo „pametno“ da Predstavnički dom ode na pauzu kako bi se njegovi demokratski i republikanski članovi mogli odvojeno sastati i „razgovarati o putu napred“.

Predsedavajući je najviši član donjeg doma Kongresa, i drugi u predsedničkoj liniji sukcesije, iza potpredsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst