Suđenje za paljenje kuće novinaru postalo trka s vremenom; Odbrana okrivljenog: Tražim izuzeće svih u ovoj zgradi

Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica Vladimira Mihailovića, drugooptuženog u sudskom procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, tražila je tokom današnjeg ročišta izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda u Beogradu i predsednika beogradskog Višeg suda, odnosno, kako je rekla “svih u ovoj zgradi”, prenosi UNS.

Milan Jovanović  Foto: Srđan Ilić
Milan Jovanović Foto: Srđan Ilić

Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka postalo je trka s vremenom jer bi sudija Slavko Žugić 15. marta trebalo da ide u penziju, a u slučaju promene sudije, proces bi morao da krene od početka, prenosi Cenzolovka.

Na današnjem ročištu sudija je najavio završne reči, ali je zahtev Dobričanin Nikodijević za izuzeće predsednika Drugog osnovog i Višeg suda u Beogradu odložio završnu fazu suđenja za paljenje kuće novinara.

Ročište je danas počelo obaveštenjem da je predsednica Drugog osnovnog suda odbila zahtev Zore Dobričanin Nikodinović za izuzeće sudije Slavka Žugića. Sudija je podsetio da je na prethodnom ročištu zaključio postupak izvođenja dokaza i da se sad prelazi na završne reči. Odredio je da svako od okrivljenih i njihovih branilaca ima po jedan sat za iznošenje završnih reči, što znači da je dao po dva sata svakome od okrivljenih da ponovo iznese svoju odbranu.

Sudiju je u ovome prekinuo drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je zatražio da dopuni svoju odbranu, što mu nije omogućeno.

Zbog ovoga je i prošlog puta Zora Dobričanin Nikodinović tražila izuzeće sudije Žugića, a sada je zatražila i izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda i celog Višeg suda.

„Ne vidim razlog za ovoliku paniku i brzinu. Vama je cilj da osudite Simonovića, Mihailovića i verovatno stavite krunu na svoju karijeru. Pošto je predsednik Drugog osnovnog suda neobjektivno odbacio moj zahtev za vaše izuzeće, tražim njegovo izuzeće, ali i izuzeće predsednika Višeg suda i svih u ovoj zgradi. Pismeno ću dostaviti obrazloženje“, rekla je Dobričanin Nikodinović i precizirala da će to uraditi do kraja dana i obrazloženi zahtev poslati poštom ili ga sutra dostaviti na pisarnicu suda.

Sudija je bio primoran da posle ovog zahteva obustavi suđenje i prisutne je obavestio da se suđenje nastavlja 1. februara, u skladu sa ranije dogovorenim rasporedom suđenja u Palati pravde.

Advokatica Ana Matić rekla je za Cenzolovku da advokatica okrivljenog Vladimira Mihailovića može, u slučaju da ovi njeni zahtevi za izuzeće budu odbijeni, zatražiti i izuzeće Apelacionog suda i „terati ovako do Vrhovnog suda“.

“Svako od advokata odbrane može po jednom da traži izuzeće bilo tužioca, bilo sudije, i sve dok to budu radili, suđenje će biti zaustavljeno. Moguće je da je strategija advokata odbrane upravo to“, rekla je Ana Matić za Cenzolovku.

Milan Jovanović, novinar portala Žig info, rekao je za UNS da "ne vidi kraj suđenju" za paljenje njegove kuće.

"Očekujem da će se odbrani ostvariti želje da sudiju isprate u penziju i da ovaj sudski postupak krene ispočetka. Njihova jedina odbrana je opstrukcija suđenja", ocenio je on.

Sledeće ročište zakazano je za 1. februar, a Jovanović je rekao da nije optimista da će se tada otići korak dalje u procesu.

Milanu Jovanoviću su kuća i ostala imovina u podmetnutom požaru izgoreli u decembru 2018. godine.

Suđenje okrivljenima – bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, bivšem policajcu iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, počelo je u aprilu 2019. godine.

Marinković, okrivljen da je direktni izvršilac za krivično delo, u bekstvu je, te mu se sudi u odsustvu.

Izvor: UNS, Cenzolovka

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article