Suđenje po novoj optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića odloženo na neodređeno vreme

U osnovnom sudu u Prištini sutra je trebalo da se održi pripremno ročište za razmatranje nove optužnice protiv šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine, ali kako za Kosovo Onlajn navodi advokat Faruk Korenica, ročište je odloženo na neodređeno vreme.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

"Javljeno mi je telefonom iz kancelarije predsednika veća, gospodina Valjona Kurtaja, da se suđenje odlaže na neodređeno vreme. Zahtevao sam da mi se kaže razlog, ali osoba koja mi je javila, rekla je da ništa ne zna i da je samo dobila nalog da mi javi, da sutra ne dolazim, jer se predmet odlaže na neodređeno vreme", rekao je Korenica.

On ističe da je nastala prava pravna zbrka ovim činom i da se po njemu igraju čudne igre koje samo odugovlače proces dok su ljudi bez dokaza u pritvoru.

"Mislim da su napravili neverovatnu pravnu zbrku, teško povredili prava okrivljenih u ovom postupku i Ustav Kosova jer optužnica nema elemente člana 241, i nedostatak ni jednog elementa od navedenih devet optužnicu ne čini optužnim aktom već samo običnim dopisom. Zašto se to radi, zašto je advokat koji je već godinu dana branilac Radeta Basare i koji dobro zna da sam ja u jednom delu samo prilikom određivanja pritvora prisustvovao njegovoj odbrani jer je bio drugi predmet u odnosu Nedeljka Spasojevića, što je moje pravo, ali kad je specijalni tužilac Sulj Hodža odlučio da pripoji Radeta Basaru grupi on me je pozvao i pitao koga ja želim da branim u nastavku postupka i ja sam izabrao Nedeljka jer sam njega već dve godine zastupao", navodi on.

Korenica ne vidi razlog za njegovo izuzeće iz ovog slučaja jer zakon ni u kom slučaju nije prekršen.

"Apsolutno ne postoji razlog za moje isključenje shodno članu 56 zakona o Kirvičnom postupku gde je taksativno navedeno kada advokat mora da bude isključen iz postupka. Ne i kada je do nekog stepena krivičnog postupka branio dva čoveka", dodao je.

Korenicu čudi da njegovo izuzeće traži Tom Gaši iako oboje zastupaju iste interese kod svojih branjenika

"Moje izuzeće traži Tom Gaši koji već godinu dana brani Radeta Basaru i koji je i ranije upoznat sa činjenicom da sam ja bio branilac i njemu sada na prošloj sednici iznenada pada na pamet da traži moje izuzeće iako je to nespojivo sa zdravim razumom jer su interesi Radeta Basare i Nedeljka Spasojevića isti, nisu u koliziji, nema sukoba interesa, oni ne tuže jedan drugog“, navodi Korenica.

On napominje još jednu činjenicu.

"Rade Basara u trenutku izvršenja teškog ubistva nad mojim prijateljem Oliverom Ivanovićem nije bio na Kosovu već u Hrvatskoj. Nastala je opšta zbrka gde bi ukoliko bi sudio poštovalo rešenje Apelacionog suda, ovaj sudija predsednik veća bi uz malo profesionalne hrabrosti i znanja trebao ovu optužnicu odbaciti i da obustavi krivični postupak protiv okrivljenih“, navodi Korenica.

"Neko je dao nalog da se pokrene ovo pitanje, posebno onog dana da bi se dobilo na vremenu. Da li tužilac sprema četvrtu optužnicu ili mora da uslede konsultacije ko zna sa kim kako i šta da se radi jer rešenje Apelacionog suda je smetnja predsedniku veće da nastavi dalji postupak. On može samo da ponovi grešku da odbije naš predlog i donese rešenje o potvrđivanju optužnice na šta bi se mi ponovo žalili“, kaže Korenica.

Na pitanje da li je zakonski moguće odložiti tek tako suđenje na neodređeno vreme i bez obrazloženja Korenica ističe da to ne sme da se radi.

"Član 185, stav 2 ZKP obavezuje sve organe koji učestvuju u krivičnom postupku kada se radi o pritvorskom predmetu da sa posebnom hitnošću rešavaju probleme. Predsednik suda nije krojač da ukoliko ne sašije odelo po meri izvrši prepravku ili nadoknadi štetu. Ali kada vam neko uzme minut od života pa vas drži u pritvoru protivzakonito, nema te cene koja može da vam plati da se nadoknadi život čoveku. Niko od nas nije večan i život nam je dat da bi ga proveli sa svojim porodicama, sa svojom decom i onima koje volimo. Čovek bez trunke dokaza evo već 24 meseca sedi u pritvoru“, napominje Korenica.

Kaže da on smeta jer je kritičar svega što nije u skladu sa zakonom.

"Hoće da nameste igru da me izbace iz postupka jer sam ja kritičar koji kritikuje protivzakonit rad suda. Sudija je mogao onog dana shodno članovima 55 i 56 ZKP da odbaci predmet kao neosnovan i da idemo dalje, a zašto ga sada odlaže, nema objašnjenja jer je to protivno i Ustavu i članu 185, stav 2 Krivičnog zakonika Kosova“, zaključio je Korenica.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici, a optužnicom se tereti šest osoba zbog pomaganja u izvršenju krivičnog dela, ali ne i nalogodavci i izvršioci. Iza ubistva Ivanovića, prema navodima iz optužnice, stoji kriminalna grupa koju kontroliše jedan od Srba sa Kosova – Milan Radoičić. On međutim nije optužen i za njim je Priština tražila raspisivanje međunarodne poternice. Inače, po kosovskom zakonu, da bi neko bio optužen pre toga mora biti saslušan.

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je 2. decembra Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini optužnice protiv šest osoba za pomaganje izvršiocima i prikrivanje tragova u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Optužnicom su obuhvaćeni istražitelji kosovske policije iz Severne Mitrovice Nedeljko Spasojević i Rade Basara, policajci koji su se prvi zatekli na licu mesta Dragiša Marković i Žarko Jovanović, mitrovčanin Marko Rošić i Silvana Arsović, koja je optužena zbog sumnje da je uključila sigurne kamere SDP-a neposredno nakon ubistva.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije.

Ubistvo Olivera Ivanovića bila je tema Insajderove emisije (Ne)savršen zločin.

Izvor: KoSSev, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article