AMERIČKI savezni sudija izrekao je danas zabranu pojedinim agencijama i zvaničnicima administracije predsednika Džozefa Bajdena da se sastaju i komuniciraju sa predstavnicima društvenih mreža kako bi moderirali njihov sadržaj.

СУДИЈА ЗАБРАНИО ФЕДЕРАЛЦИМА ДА УТИЧУ НА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Републиканци добили на суду Бајденову администрацију

Arhiva BŽNovosti

Kako prenosi Rojters, zabrana je usledila kao odgovor na tužbu republikanskih državnih tužilaca u Luizijani i Misuriju, koji su tvrdili da su zvaničnici američke vlade “otišli predaleko” u nastojanjima da podstaknu duštvene mreže da se “pozabave” objavama za koje je administracija smatrala da bi mogle doprineti oklevanju kada je reč o vakcinaciji tokom pandemije kovida 19 ili poništiti izbore.

U presudi se navodi da vladina tela poput ministarstva zdravlja i FBI ne mogu razgovarati sa predstavnicima društvenih mreža “radi ohrabrivanja, pritiska ili podsticanja na bilo koji način na uklanjanje, brisanje, suzbijanje ili smanjenje sadržaja zaštićenim slobodom govora”, prema klauzuli o slobodi govora Prvog amandmana na Ustav SAD.

U naredbi se poimence pominje nekoliko zvaničnika, uključujući američkog sekretara za zdravstvo i socijalne usluge Ksavijea Beseru, Sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkasa i mnogi drugi.

Rojters navodi da ovakva odluka suda označava “pobedu republikanaca” koji su tužili Bajdenovu administraciju, rekavši da koristi zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom kovid19 i pretnju dezinformacijama kao izgovor da obuzda stavove koji protivreče vladi.

Američki zvaničnici naveli su da im je cilj suzbijanje dezinformacija o vakcinama protiv kovida 19 kako bi se sprečile smrti obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst