Sud u Strazburu zatražio od Rusije da odmah oslobodi Navaljnog

Evropski sud za ljudska prava zatražio je danas od Rusije da odmah pusti na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog, navodeći da postoji opasnost po njegov život.

Aleksej Navaljni u moskovskom sudu Foto:  Moscow City Court via AP/Betaphoto
Aleksej Navaljni u moskovskom sudu Foto: Moscow City Court via AP/Betaphoto

"Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za život podnosioca zahteva, koji je razmotren u svetlu opštih okolnosti njegovog trenutnog pritvora", naveo je Sud i dodao da Rusija kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava ima "obavezu da poštuje" odluku.
Odluka je objavljena i na blogu Alekseja Navaljnog.
Ta "privremena mera" preduzeta je na osnovu zahteva koji je podneo Navaljni 20. januara, a u kojem traži svoje puštanje na slobodu.
Protivnik Kremlja je naveo da mere ruskih vlasti "ne mogu da pruže dovoljne garancije za njegov život i zdravlje".
Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.00 ljudi.
Sud u Strazburu je podsetio da države članice Konvencije o ljudskim pravima "imaju obavezu da poštuju" njegove privremene mere.

Ruski ministar pravde: To je mešanje u sudsku vlast suverene države

Konstantin Čujčenko, ruski ministar pravde ocenio je da je zahtev Evropskog suda za ljudska prava za puštanje na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog bez presedana, dodajući i da je to neizvodljivo, jer nema pravnu osnovu.

On je istakao da takav zahtev predstavlja mešanje u sudsku vlast suverene države kao i da ne sadrži niti jednu činjenicu, ni pravnu normu koja bi omogućila sudu da donese takvu presudu.

Da se Rusija neće povinovati presudi Evropskog suda za ljudska prava o hitnom puštanju na slobodu Navaljnog, potvrdio je i zamenik predsednika državne Dume, Petar Tolstoj.

On je rekao da ruski ustav sada ima klauzulu koja predviđa da Rusija ispunjava svoje međunarodne obaveze, ali da “politizovana tumačenja međunarodnih tela, poput Evropskog suda za ljudska prava prema Rusiji neće biti poštovana, ako su u suprotnosti sa osnovnim zakonom”.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article