Sud u Strazburu odbio tužbu porodice ubijenog gardiste, advokat tvrdi da je cilj bio skretanje pažnje na glavni predmet

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je danas tužbu porodice gardiste Dragana Jakovljevića, koji je zajedno sa Draženom Milovanovićem ubijen u kasarni Topčider 2004. godine, a koja je podneta protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića zbog povrede ugleda i časti. Kako je saopštio Sud, tužba je odbijena zbog neiskorišćavanja svih pravnih lekova u državi. Advokat porodice Jakovljević, Predrag Savić, za Insajder kaže da je takva odluka bila očekivana, ali da je cilj svakako bio skretanje pažnje na slučaj i glavni predmet koji je takođe u postupku pred Sudom.

Ubijeni gardisti / Foto: Insajder, ilustracija
Ubijeni gardisti / Foto: Insajder, ilustracija

U odluci koja je danas objavljena na sajtu Evropskog suda, navodi se da je tužba odbačena jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi, odnosno jer su pored krivičnog postupka i postupka pred Ustavnim sudom, koji su prošli neuspešno, Jakovljevići mogli da pokrenu i parnični postupak za odštetu usled povrede časti i ugleda.

Podsetimo, u žalbi je porodica ubijenog vojnika tvrdila da je Tufegdžić svojom istragom, javnim nastupima i klevetama povredio ugled i čast njihovog mrtvog sina.

"Nije to ništa neočekivano. Mada razlog zbog kojeg je naša tužba proglašena neprihvatljivom je taj što nismo još Tufegdždića tužili u parnici za naknadu štete. Roditelji to nisu želeli nikada, njima nikakav novac od njega nije potreban. Oni su od njega tražili da postupa u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, a ne da kao postupajući sudija vređa njihovog sina", kaže Savić za Insajder.

On kaže da je veliki uspeh što je sedmočlano veće uopšte raspravljalo o jednoj ovakvoj žalbi, kao i da će zatražiti da žalbu ispita veliko veće Evropskog suda, koje je sastavljeno od 17 članova, na šta ima pravo.

Savić kaže da iako je bilo očekivano da Sud tužbu odbije, ona je podneta kako bi se "ishodovao srpski presedan".

"Presedan je da je sedmočlano veće raspravljalo o jednoj takvoj tužbi, to se ranije nikada nije dogodilo jer ESLJP kao i naš Ustavni sud dosad nije pružao zaštitu privatnim krivičnim tužiocima. Mi smo ovo radili da bismo skrenuli pažnju domaće i stručne javnosti i u tome smo uspeli. Takođe, da bismo poboljšali šanse da se donese odluka o prihvatljivosti o rešavanju našeg glavnog predmeta pred ESLJP, zbog neispunjenja odluke Ustavnog suda", podsetio je on.

Ustavni sud je još 2013. godine utvrdio da je u konkretnom slučaju došlo do "povrede procesnopravnog aspekta prava na život" i naložio srpskom tužilaštvu da "preduzme sve mere kako bi se pretkrivični postupak u tom slučaju okončao u najkraćem roku", ali tužilaštvo do danas nije otvorilo istragu, već je slučaj i dalje u predistražnoj fazi.

Ustavni sud tada je naložio i da država porodicama isplati po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvorne istrage. Početkom godine, zbog nesprovođenja efikasne i delotvorne istrage advokati porodica podneli su predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Na marginama vodimo te predmete da skrenemo pažnju javnosti o pojačamo značaj glavnog predmeta", zaključio je Savić.

Istraga o ubistvu gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru i nakon 16 godina stoji u mestu.

Tri nezavisna veštačenja zaključila su da je u pitanju ubistvo, dok je samo vojna istraga pokazala da je jedan vojnik ubio drugog, pa sebe. Motiv za ubistva do danas je nepoznat, a na svako pitanje o fazi istrage u nadležnom tužilaštvu navode da je postupak i dalje u predistražnoj fazi.

Ubistvom dvojice gardista novinari redakcije Insajder bavili su se u tri emisije Insajder bez ograničenja. Brojne informacije objavljene u serijalu pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška. Istovremeno, slučaj pogibije dvojice gardista povremeno i po potrebi se (zlo)upotrebljava.

Da će se ceo slučaj pokrenuti obećavano je nakon formiranja Komisije za ispitivanje okolnosti pogibije dvojice gardista u decembru 2016. kada je porodicu ubijenih gardista primio tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Ova Komisija međutim nikakve rezultate nije dala, a prema poslednjim izjavama advokata porodica, nije se ni sastajala.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article