Sud u Hagu odbio zahtev odbrane Gucatija da bude pušten iz pritvora

Sud u Hagu odbio je zahtev odbrane Hisnija Gucatija da bude pušten iz pritvora.

Specijalni sud OVK, ilustracija / Foto: Insajder
Specijalni sud OVK, ilustracija / Foto: Insajder

Odluka je doneta još 27. oktobra, a na nju je odbrana uložila žalbu. Za odluku suda da odbaci zahtev podnesen 29. septembra, kada je Gucati prvi put pristupio sudu, saznalo se nakon što su specijalizovana veća objavila žalbu odbrane, prenosi Kossev.

Žalbu su potpisali advokati odbrane, Džonatan Elistan Ris i Hju Bouden. Oni su obrazložili razloge za zahtev da se njihov branjenik pusti. Navode da optužnica 27. oktobra, kada je sudija odbio zahtev, nije bila podignuta, a pretpretresni sudija je dobio mogućnost da izda nalog za hapšenje, uprkos tome što je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva javno iznela svoju nameru da podigne optužnicu do 31. oktobra, te da ostaje nepoznato Gucatiju da li je optužnica podneta do danas.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u prostorijama "Udruženja veterana OVK" kojim su rukovodili, odnosno na putu ka jednoj televiziji. Uhapšeni su zbog kršenja tajnosti postupka i istog dana prebačeni u Hag. Hapšenje je usledilo nakon "curenja" dokumenata iz haških predmeta, koje su oni objavljivali, a o čemu se u međuvremenu priključila i albanska TV stanica Top Channel.

Terete se za krivična dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima "poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad kancelarije Specijalnog tužilaštva".

Specijalizovano tužilaštvo je optužnicu protiv njih najavilo u narednih 30 dana, a nakon izvršenja istražnih radnji, uključujući i prikupljanje izjava brojnih svedoka.

Izvor: Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article