Sud naložio tužilaštvu dopunu istrage protiv bivšeg direktora Gerontološkog centra Niš

Viši sud u Nišu nije potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg direktora Gerontološkog centra u tom gradu Milana Stevanovića, osumnjičenog za teško delo protiv zdravlja ljudi, već je naložio Višem javnom tužilaštu da donese naredbu o dopuni istrage.

Gerontološki centar u NIšu Foto Insajder
Gerontološki centar u NIšu Foto Insajder

Stevanović je osumnjičen da nije preuduzeo mere za sprečavanja širenja epidemije koronavirusa u gerontološkom centru usled čega je u toj ustanovi zaraženo četvoro zaposlenih i 135 korisnika, od kojih je 51 preminuo.

Više javno tužilaštvo je protiv Stevanovića podiglo optužnicu početkom oktobra na koju su odgovorili njegovi branioci navodeći okolnosti zbog kojih optužnicu smatraju nepravilnom.

Po saznanjima agencije Beta, branioci su predložili da veće Višeg suda u Nišu optužnicu vrati Višem javnom tužilaštvu na dopunu istrage.

Veće Višeg suda je nakon izvršenog uvida u spise predmeta ustanovilo da je u tom krivičnom predmetu potrebno razjašnjenje stanja stvari kako bi se ispitala osnovanost optužnice zbog čega je potrebno dopuniti istragu.

Više javno tužilaštvo ima rok od tri dana od dana prijema odluke Višeg suda da donese naredbu o dopuni istrage.

Stevanović se tereti za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

On je uhapšen je 13. aprila ove godine, nakon što je ovoj ustanovi zaraženo 135 korisnika i četiri zaposlena, a na saslušanju u Višem tužilaštvu negirao je krivicu. Od posledica oboljevanja preminulo je najmanje 50 korisnika.

Slučaj gerontološkog centra u Nišu bila je tema i episode Insajderovih Malih velikih priča, a doktori sa kojima smo razgovarali dan kada je Klinički centar Niš primio 200 najosetljivijih pacijenata nazivaju medicinskim tornadom.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article