Sud: Apsolutno zastareo postupak i ukinuta poternica za Marijom Milošević

Prvi osnovni sud u Beogradu obustavio je postupak protiv Marije Milošević, ćerke Slobodana Miloševića zbog nastupanja apsolutne zastrelosti. Kako je za Insajder potvrđeno u Prvom osnovnom sudu, nakon toga je Mariji Milošević ukinut je pritvor i naloženo Interpolu da povuče međunarodnu poternicu. Potraga za Marijom Milošević traje od 2006. godine, jer je bila nedostupna srpskom tužilaštvu i sudu.

Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder
Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder

Krivični postupak protiv Miloševićeve vođen je zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti. Nakon obustavljanja postupka zbog apsolutne zastarelosti, Marija Milošević sada može da dođe u Srbiju.

Optužnica protiv nje odnosila se na veče hapšenja Slobodana Miloševića 1. aprila 2001, kada je ona pucala u vazduh u dvorištu vile ''Mir". Na teret su joj stavljana i krivična dela nedozvoljenog posedovanja oružja i ugrožavanja sigurnosti više ljudi, među kojima je bio i Čedomir Jovanović.

Po proteku 20 godina od ovog događaja po zakonu je 1. aprila nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za ugrožavanje sigurnosti, dok je za oružje apsolutna zastarelost nastupila još 2007. godine.

Ovaj postupak prvo se vodio pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu gde je Marija Milošević krajem septembra 2002. godine bila uslovno osuđena na osam meseci zatvora, s rokom provere od dve godine jer je 1. aprila, u Užičkoj, u vili "Mir", pucajući iz revolvera "smit i veson", ugrozila živote više ljudi.

U ovu kaznu sud joj je uračunao i osudu za nedozvoljeno posedovanje revolvera "nort ameriken". U obrazloženju presude, sudija Aleksandar Trešnjev je naveo da je utvrđeno da je Marija Milošević u noći hapšenja svog oca, ispalila više hitaca od kojeg je jedan pogodio i oštetio "audi" u kome se nalazio Čedomir Jovanović.

Priznala da je pucala, Jovanović nije svedočio protiv nje

I sama Marija Milošević tada je priznala da je pucala.

"Ovo je potpuno bezveze što se desilo. Šta da sad radim? Da pevam: "Zar je važno ko je kriv?". Oružje sam imala, pucala sam, kao što sam rekla, u vazduh, ali taj treći revolver koji je policija pronašla videla sam prvi put kod istražnog sudije, ovaj što sam imala, pa sa njim nisam ni od komaraca mogla da se odbranim. A što se tiče svedoka, mislim da nisu bili pri zdravoj pameti. Nije ih bilo kada je tata otišao. Oni su bili izbezumljeni jer nisu znali da je tata otišao, već su mislili da je ubijen", preneli su mediji reči Marije Milošević pred sudom.

Čedomir Jovanović koji je tada bio predsednik poslaničke grupe DOS u Skupštini Srbije nije želeo da svedoči protiv Marije Milošević, čak se nije ni odazivao na pozive suda, zbog čega je platio kaznu od 20.000 dinara. Na sudu je rekao da ne želi da svedoči protiv Marije Milošević, jer mu je to ličilo na iživljavanje ali i zbog činjenice da je “ to veće oko Vile Mir za 40 sati ispaljeno više rafala, ranjeni su novinar i dva policajca i za to niko ne odgovara”

“Nakon svega odgovara samo Marija Milošević zbog pet ispaljenih hitaca”, rekao je Jovanović pred sudom 27. Septembra 2002. godine

Presuda koja je toga dana doneta protiv Marije Milošević je ukinuta nakon žalbe njenih advokata.

Čedomir Jovanović je 2005. godine u intervjuu Insajderu detaljno opisao dan i veče hapšenja Milošević, ali navodeći taj događaj kao samo jedan od onih koji su se dogodili te večeri.

“Za scenu u kojoj njegova ćerka silazi sa sprata držeći u ruci revolver i reakciju svih drugih ljudi… Ja sam to posmatrao kao nešto što nema nikakve veze sa mnom, nikad u životu niko mi nije išao u susret s pištoljem, ali reakcije drugih ljudi, Miloševićevih saradnika su bile neverovatne. Počeli su da se skrivaju iza fotelja, nekoliko vrata je u istom trenutku zatvoreno, čuo sam brave koje se zaključavaju. Ona mi je prišla i ponovila istu rečenicu kao i Milošević kad smo se sreli, s tim što je otišla i korak dalje i pitala me zašto sam im uništio porodicu. Ali je reagovao advokat Fila koji se nalazio tu i koji mi je jedno vreme onako skretao pažnju sa strane da je ona u dosta čudnom stanju i da nije racionalna. Tako da su me od nje razdvojili, pošto je reč o toj ovalnoj kući ona me tražila po okolnim kancelarijama sve dok nije shvatila da i sam Milošević izlazi iz kuće. U tom trenutku je došlo do one pucnjave. Mene je udario džip koji se nalazio parkiran iza, ja sam bio u automobilu sa sudijom Čavlinom, a posle se ispostavilo da je džip vozio Bracanović, za koga ne znam kako se uopšte tu pojavio, a da je obezbeđenje kolone do Centralnog zatvora radio JSO, tj. lično Legija”, rekao je Jovanović za Insajder 2005.

Poternica raspisana 2006.

Marija Milošević napustila je Srbiju ubrzo nakon hapšenja Slobodana Miloševića. Otišla je u Crnu Goru dok su njena majka i brat kasnije otišli za Moskvu i takođe izbegli krivične procese u Srbiji.

Nakon ukidanja presude iz 2002. godine, novo suđenje Mariji Milošević počelo je sredinom novembra 2004. godine, ali se Marija Milošević nije odazvala na pozive suda. Zbog toga je 2006. godine raspisana poternica za njom i preko Interpola.

Nakon uspostavljanja nove mreže sudova početkom 2010. godine suđenje bi ponovo počelo iz početka, ali tada je odlučeno je da se sačeka da Marija Milošević postane dostupna sudu, što se nije dogodilo. I sama je nekoliko puta izjavljivala da se u Srbiju neće vratiti nikada.

U Srbiju nije došla ni na sahranu oca 2006 godine, ali ni na polaganje majčine urne jer, kako je navedeno, nije imala potrebna dokumenta.

Ćerka Slobodana Miloševićeva uzela je crnogorsko državljanstvo i godinama živi na Cetinju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article