Stupile na snagu izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti: Kazne, karantin, moguća obavezna vakcinacija…

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, stupile su na snagu danas, na dan objavljivanja u Službenom glasniku.

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija

Izmene i dopune Zakona je sinoć usvojila Skupština Srbije.

Novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smeju komunalni inspektori i milicajci, kao i čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji.

Zakon propisuje možemo li biti kažnjeni i koliko za nepoštovanje mera, ali i koja sve ovlašćenja dobija ministar zdravlja i šta sve može da odluči tokom epidemije.

Jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33. Zakona, a podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Vakcinacija se naređuje aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Za sprovođenje kaznene politike nadležni su pored sanitarne i komunalna inspekcija i milicija i za fizička i za pravna lica. Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena, 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica.

Zakon propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu vakcinaciju u slučaju da bude uvedena.

Prema novom Zakonu, kućna izolacija je mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelim od zarazne bolesti, ali kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti.

Ovu meru će ubuduće propisivati specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor u skladu sa naredbom ministra, o ćemu će morati da obavesti epidemiologa instituta koji je nadležan za odredjenu teritoriju.

Izmenama zakona regulisano je i da potvrda od epidemiologa bude dovoljan dokaz poslodavcu da radnik ne radi u utvrđenom vremenskom periodu, a da mu pripada plata.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article