Saobraćajna buka koja se dešava u blizini škole može da ugrozi razvoj detetove pažnje i kratkoročnog pamćenja.

СТУДИЈА: Бука у близини школа омета памћење

Foto Shutterstock

Istraživanja su već pokazala da buka od drumskog saobraćaja odraslim osobama može da poremeti san i poveća nivo stresa. U međuvremenu, pokazalo se i da buka koju proizvode automobili remeti učenje i razumevanje čitanja kod dece. Međutim, dosad se nije znalo da li buka od drumskog saobraćaja izvan škola utiče na kognitivni razvoj dece.

Da bi se to ustanovilo, Marija Foraster sa Instituta za globalno zdravlje Barselone je sa kolegama „regrutovala“ 2680 dece uzrasta od sedam do 10 godina iz 38 škola širom Barselone. Istraživači su stajali na određenom mestu u svakoj školi i, pre početka časova, merili jačinu zvukova koji su dolazili spolja. To je ponovljeno šest meseci kasnije da bi se izračunao prosečni osnovni nivo zagađenja bukom na svakoj lokaciji.

Koristeći onlajn kognitivne testove, tim je testirao kratkoročno pamćenje i pažnju dece svaka tri meseca tokom jedne godine. Kod dece u školama sa zabeleženim višim prosečnim nivoom buke u zatvorenom prostoru (iznad 30 decibela) primećen je sporiji napredak i slabija pažnja, što je ustanovljeno upoređivanjem njihovih rezultata postignutim na testovima na početku i na kraju školske godine.

Dalja analiza je otkrila da je veće kolebanje nivoa unutrašnje buke snažno povezano sa sporijim napretkom pamćenja u radu i pažnji, u poređenju sa uravnoteženim nivoima buke.

– Pažnja koju školarci obraćaju na buku može da ukrade deo njihove pažnje posvećene zadacima i tako poremeti i njihov kognitivni razvoj – rekao je Stiven Stensfild sa londonskog Univerziteta Kvin Meri.

Tokom analize u obzir su uzeti nivoi zagađenja vazduha, kao i socioekonomski status, starost i pol učesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst