Nakon optužbi za seksualno uznemiravanje studenata i studentkinja od strane profesora na nekoliko beogradskih fakulteta, od Političkih nauka do Pravnog, došlo se do afere i na Arhitektonskom fakultetu.

Na društvenoj mreži Instagram napravljena je anketa u kojoj studenti, aktuelni i bivši, pišu svoja negativna iskustva sa profesorima koji često prelaze granicu seksualnog i fizičkog zlostavljanja.

“Samo jedan student kao što se to vidi iz prošlosti nije dovoljan da bi se izborio, moćni smo ako se udružimo i kolektivno zatražimo disciplinski postupak ako se ispostavi da je to pravedno kao i da pokušamo da stvorimo bezbedniji prostor za buduću generaciju studenata. Iako ne uspemo da promenimo profesorovo ponašanje, ovu anketu možemo iskoristiti da upoznamo buduće studente sa situacijom, da znaju kako da reaguju i da se ne boje da prijave uznemiravanje“, stoji na početku ankete za studente Arhitektonskog fakulteta.

Na Instagramu su objavljena različita svedočenja, a pominju se i imena više profesora i njihovih asistenata.

Često se može videti i broj kabineta 341.

Šta će biti epilog i hoće li se Arhitektonski fakultet u Beogradu oglasiti povodom ovakvih svedočenja studenata videćemo verovatno vrlo skoro, ukoliko se i ova afera ne bude zataškala kao i sve prethodne.

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić o smrti Olivera Antića: Svi ste ćutali, sad zanemite

Original Article