Student-apsolvent Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefan Karanović, izbačen je sa te visokoškolske ustanove na 3 godine, a po isteku kazne suspendovan je na još 3 godine.

Njegova borba i sporovi sa Fakultetom traju 4 godine. Kaže da je postao ciljana meta od kada ga je rukovodstvo optužilo da stoji iza serije tekstova u kojima se detaljno opisuju kriminalne radnje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Karanović je demantovao te tvrdnje i počeo da se sudi sa Fakultetom, koji je u više navrata odbio da mu izda ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio.

Pre nekoliko dana, po treći put, Upravni sud u Novom Sadu usvojio je njegovu tužbu i poništio rešenje o suspenziji – ukinuvši rešenje Saveta Pravnog fakulteta kojim su odbili da izdaju uverenje o položenim ispitima studentu Stefanu Karanoviću.

“Da mi sad daju diplomu odbio bih je”

Karanović je u razgovoru za Luftiku rekao:

– Neshvatljivo i sramno je da Fakultet, Pravni fakultet toliko puta gubi sporove pred Upravnim sudom. Sada i da mi daju diplomu tog Fakulteta, ja bih je odbio. Stidim se takvih eksperata – kazao je Stefan.

On je naveo da je postupanje Uprave fakulteta miljama daleko od prava, logike i elementarnog razuma sve sa ciljem da mu se nanese nesaglediva šteta:

– Bruka je da Pravni fakultet gubi svaki spor pred Upravnim sudom kada se suprotstavi meni. A još se hvale katedrom za Upravno pravo čiji je šef katedre Dragan Milkov. Zbog toga od Dragana Milkova kao predsednika Saveta fakulteta tražim javno izvinjenje – ističe Karanović i dodaje:

– Očigledno da je katedra za Upravno pravo na tom Fakultetu obeščašćena. Kada doktoriram, baviću se Upravnim pravom. Nastojaću da predajem Upravno pravo i da vratim čast toj katedri – jasan je Stefan Karanović.

“Profesori su od mene izgubili sve sporove”

Student je dodao da će zbog presuda Upravnog suda tražiti naknadu štete od Fakulteta u iznosu od 200.000 evra:

– Goniću ih sudski i tražiti da plate štetu, a baš me briga za njihova uverenja. To su profesori koji su od mene izgubili sve sporove. Ali ipak moram reći da ima dobrih profesora od kojih se moglo nešto naučiti – rekao je Karanović i nastavio:

– Smatram da se takvim postupanjem Uprave fakulteta unižava ugled Republike Srbije i ugled svih koji su se školovali na tom Fakultetu – stav je suspendovanog studenta.

U presudi u koju je Luftika imala uvid piše da je Fakultetu naloženo da studentu Stefanu Karanoviću isplati 17.870 dinara na ime troškova postupka.

Svedok Mirović, “ko nema za hleb neka jede kolače”

Danas će se u Novom Sadu pred Osnovnim sudom održati suđenje protiv ELSE za Novi Sad (Evropska asocijacija studenata prava) i Saveza studenata Pravnog fakulteta po tužbi Stefana Karanovica.

Tužba se odnosi na klevetu, iznošenje lažnih podataka, neistina i pretnji – koje su mu, kako kaže, nanele veliku štetu.

Svedok koga su ELSA i Savez studenata predložili je Miloš Mirović, sin Igora Mirovica, premijera Vojvodine. Miloš Mirović je u vreme na koje se odnosi tužba bio predsednik ELSE za Novi Sad.

– Miloš Mirovic je prema navodima teksta Predraga Popovića a i prema skrinšotu koji se vidi napisao na Fejsbuku da “ko nema za hleb neka jede kolače”. To je sve što znam o Miroviću, iz medija. Šta tu ima da se doda i da se komentariše. Kad vidim zaista gladne ljude na ulicama ili doslovno, gladnu decu i vidim takav natpis ne znam kakav bih komentar dao. I eto, on je ključni svedok saveza studenata i ELSE – istakao je Stefan Karanović za Luftiku.

Zaključio je da uveren da će se Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete ubrzo obračunati sa upravom Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Bićete obavešteni o daljim dešavanjima u vezi sa Stefanovim slučajem.

Pretučeni novosadski studenti: Terali su nas da kažemo da smo dobili pare za proteste

Original Article