Stručnjaci EU: Vakcina efikasna i protiv novog soja koronavirusa

Stručnjaci Evropske unije došli su do zaključka da su trenutne vakcine protiv koronavirusa efikasne i za novi soj virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, saopštila je večeras nemačka vlada.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

"Prema onome što trenutno znamo i posle razgovora koji su vodili stručnjaci EU, novi soj (koronavirusa) nema uticaja na vakcine koje ostaju efikasne", izjavio je nemački ministar zdravlja Jens Špan, čija je zemlja do kraja godine predsedavajuća EU.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je večeras svoje članice u Evropi da "pojačaju kontrolu" zbog pojave novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji.

Nekoliko evropskih zemalja odlučilo je danas da obustavi vazdušne i druge veze sa Vellikom Britanijom.

Novi soj koronavirusa identifikovan je na jugoistoku Engleske u septembru, od kada cirkuliše u toj oblasti, rekla je danas zvaničnica SZO Marija Van Kerkov.

"Ono što znamo je da ima povećanu sposobnost prenošenja, u smislu sposobnosti da se širi", rekla je Van Kerkov.

Ona je navela da je novi soj identifikovan i u Danskoj, Holandiji i Australiji, gde je zabeležen jedan slučaj bez daljeg širenja.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article