FreePik

Na stres ne reagujemo svi na isti način, ali ako ga ne izbacimo svaki organ trpi posledice, prenosi N1.

Stres šteti celom organizmu i on se može posmatrati na više načina. Nekome je stres kada mu neko svira na semaforu, pa se on iznervira i tu se radi o kratkotrajnom stresu koji traje par sekundi. Sada od osobe zavisi kako će da reaguje.

„Stres podrazumeva konstantan pritisak tokom dana, tokom nedelja, na poslu, kod kuće, što se ispoljava kroz različite nepovoljne reakcije i to ne samo kada je srce u pitanju“, kaže za N1 dr Goran Popović, kardiolog.

Doktor dodaje da kada je o srcu reč dolazi do ubrzanog, nepravilnog rada tog organa, imate porast krvnog pritiska, znojite se, neredovno spavate, imate poremećen apetit, imate sve te, takozvane, psihosomatske simptome koji predstavljaju reakciju organizma na nešto što nije uobičajeno, i onda govorimo o stresu.

On objašnjava da na stres ne reagujemo svi na isti način.

„Neko će da se isprazni, što psihijatri smatraju mnogo boljim načinom, a neko će to da guta, pa da ispolji neko organsko oboljenje“, kaže dr Popović.

Srce je organ koji nam omogućava život. Ono se buni kroz različite simptome, kroz porast krvnog pritiska i urbrzan rad samog organa. Srce pokušava da nas osposobi da reagujmo na stres.

„Reakcija na stres je poziv na borbu. Kroz generacije ljudski organizam je navikao da ako je ugrožen počne da se brani, a jedan od načina odbrane je da se pripreme ciljni organi i mišići za odbranu, da se snadbe dovoljna količina krvi i energije i to je zadatak srca“, objašnjava doktor

On dodaje da je srce jedan od organa koji trpi zbog stresa.

„Ne smemo zaboraviti štitnu žlezdu, naročito kod žena, ali i kod muškaraca. Naš mozak je takođe veoma ugrožen. Dakle, skup razliičitih simptoma dovodi do oštećenja različitih organa, ali mi prvo primetimo srce“, kaže dr Popović.

Kako da se nosimo sa stresom, a da ne naštetimo zdravlju?

Relaksacija je, prema rečima doktora najbolji način da se oslobodimo stresa. To znači da ako radite neki zahtevan posao, a skoro na svakom poslu ima stresa, kada završite s poslom osećate se fizički i psihički umorno i treba da se odmorite, ali bi trebalo da nađete vreme i način da se relaksirate, najbolje je da to bude neka fizička aktivmost.

Ljudi se uglavnom slabo kreću, konstatuje dr Popović i smatra da na taj način otežavamo svom oganizmu.

„Ako posle odmora odete u neku šetnju, plivanje, neki sport ili druženje sa prijateljima ili radite nešto što vama čini satisfakciju, vi ćete na taj način i fizički i psihički da se relaksirate i na tako ćete mnogo bolje da sačekate sutrašnji dan“, objašnjava doktor.

On se takođe osvrnuo na loš san kao posledicu stresa.

„Ako nemate dovoljno odmora tokom noći, ako se ne naspavate onda to postaje začarani krug iz koga nema izlaza“, kaže sagovornik N1.

Šta je dr Popović još rekao u ovom zanimljivom gostovanju, pogledajte u videu.

Originalni tekst