Pred nama je najuzbudljiviji period godine. Mnogi s nestrpljenjem dočekuju novu godinu i jedva čekaju da isprate staru. Raduju se vremenu koje provode sa porodicom, poklonima koje biraju za najdraže, pažljivo biraju odevne kombinacije i planiraju svaki detalj dočeka. Dok su pripreme za proslavu uveliko u toku, ne smemo zaboraviti na članove naše porodice koji u ovom periodu ne znaju šta se zbiva – naše pse.

Već decenijama unazad kraj decembra obeležen je pucnjavom vatrometa i petardi koje se čuju sa svih strana. Na našim prostorima se pucnjava praktično poistovećuje sa radovanjem, pa je ovaj običaj neizostavan na veseljima i dočeku Nove godine.

Međutim, neko petarde baš i ne voli…

Međutim, petarde i psi nikako ne idu zajedno. Većinu pasa prodorni, neočekivani zvukovi plaše. Čak i veliki psi, psi čuvari, koji uvek deluju samouvereno i hrabro mogu biti prestravljeni od ovakvog zvuka.

Da li i tvoj pas grebe na vrata, pokušava da kopa pod, skače na nameštaj? Da li pomno prati svaku tvoju reakciju? Češće nego inače skače kod tebe u naručje? Ima veću potrebu za brigom i maženjem? Ako da, vrlo je verovatno da je uplašen od pirotehničkih sredstava. Uplašen pas se najčešće trese, dahće i ima unezveren pogled. Strah kod psa budi instinkt za bežanjem i izaziva reakcije koje za tvog ljubimca uopšte nisu uobičajene.

Nažalost, u periodu Novogodišnjih i Božićnih praznika mnogi psi zbog straha pobegnu. Otrgnu se vlasniku tokom šetnje ili preskoče ogradu i pobegnu iz dvorišta. U nekim ozbiljnijim slučajevima razviju fobiju ili dožive srčani udar. Zbog toga strah ljubimca ne treba doživljavati olako ni ignorisati.

Kako možeš pomoći ljubimcu?

  1. Potrudi se da ti budeš smiren i da ne reaguješ naglo. Pas posmatra reakcije svog vlasnika i ukoliko primeti da si i ti uznemiren, njegov strah će se pogoršati.
  2. Tokom dana provedi više vremena sa ljubimcem. Prošetaj psa pre podne ili tokom dana. Nemoj ga voditi na proslavu ili u šetnju oko ponoći. Čak i psa koji te uvek sluša nemoj šetati bez povoca.
  3. Ukoliko je moguće, tokom šetnje izbegavaj školsko dvorište i parkove u kojima ima puno dece. Deca bacanje petardi i plašenje prolaznika doživljavaju kao bezazlenu zabavu i nisu svesna štete koju mogu naneti ljubimcima.
  4. Priguši zvuk petardi i bljesak vatrometa. Pobrini se da ljubimac bude u prostoriji sa tobom i da prozori i balkonska vrata ne budu otvoreni. Navuci zavese i spusti roletne ukoliko je to moguće. Pojačaj zvuk na televizoru ili računaru i pobrini se da pas ima neku zanimaciju koja će mu odvući pažnju.
  5. Besplatno instaliraj Shapa aplikaciju i unesi sve potrebne podatke o ljubimcu. U slučaju da se tvoj ljubimac uplaši i pobegne,  SOS dugme u okviru aplikacije omogućiće ti da brzo i lako alarmiraš sve članove zajednice. Možeš je lako skinuti preko sajta https://shapa.app/

Ova aplikacija postoji već nekoliko meseci i pomogla je brojnim vlasnicima da pronađu izgubljene pse. Shapa zajednicu čine pravi ljubitelji pasa širom Srbije koji će dati sve od sebe da što pre pronađeš svog najboljeg prijatelja.

Originalni tekst