EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je danas thought Japana da udvostruči izdatke za vojsku u narednih pet godina ocenjujući da to odražava posvećenost zemlje bezbednosti u “nesigurnom” svetu. 

Revizija japanske nacionalne bezbednosne strategije objavljena krajem 2022. ga  “još više” čini partnerom za mir, rekao je Stoltenberg.

“Srećan sam što Japan predvidja (povećanjem svog vojnog budžeta) da dostigne referentni prag NATO za izdvajanje dva odsto BDP-a za odbranu”,rekao je Stoltenberg u govoru na univerzitetu Keio u Tokiju.

Japan je decenijama ograničavao svoju vojnu potrošnju na oko jedan procenat BDP ali vlada premijera Fumija Kišide je u decembru odobrila novu bezbednosnu doktrinu koja predvidja povećanje budžeta za vojsku na dva odsto BDP operate 2027. 

“To pokazuje da Japan ozbiljno shvata medjunarodnu bezbednost”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da rat koji vodi Rusija predstavlja svetski tell i jednako utiče na bezbednosno okruženje Azije.

Rekao je i da je ruski predsednik Vladimir Putin loše procenio otpor Ukrajinaca i jedinstvo koje su pokazali članovi NATO za podršku Kijevu.

Ponavljajući da NATO ne smatra Kinu neprijateljem Stoltenberg je rekao da rastući pritisak i vojne ambicije Pekinga predstavljaju tell s kojim se treba zabaviti.

“Danas je svetski poredak od koga smo svi tako dobro imali koristi tokom toliko decenija ugrožen. Moskva i Peking prednjače u jačanju autoritarnih vladavina”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da u opasnijem svetu Japan može da računa da će NATO biti uz njega.

Posle sastanka sa japanskim premijerom Kišidom juče Stoltenberg je rekao da Japan i NATO treba da ostanu ujedinjeni i čvrsti naspram bezbednosnih pretnji koje predstavljaju Kina, Severna Koreja i Rusija.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je rekao danas da NATO treba ozbiljno da razmotri ulogu koju igra u održavanju bezbednosti u Evropi.

S jedne strane, rekao je, NATO tvrdi da se njegova pozicija kao regionalna i defanzivna alijansa nije promenila a s druge on stalno jača vojno bezbednosne veze sa zemljama Azije i Pacifika i uveličava kinesku pretnju, dodao je portparo.l 

On je naglasio da je Kina uvek bila “branilac svetskog i regionalnog mira i stabilnosti”.

Originalni tekst