(Beta-AFP) – Ukrajini su „vezane ruke“ zbog ograničenja da oružjem koje dobija od svojih zapadnih saveznika napdane tritoriju Rusije, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nekoliko država je upotrebu oružja koje isporučuje Ukrajini ograničilo samo na njenu teritoriju, uključujući Krim i Donbas, ali zabranjujući im da njime napadnu rusko tlo.

„Zbog toga su Ukrajincima ‘vezane ruke’ i to im veoma otežava odbranu“, rekao je Stoltenberg na početku sastanka NATO-a u Sofiji.

„Mislim da je vreme da se preispitaju neka od tih ograničenja“, dodao je on, ukazavši da Kijev „ima pravo da se brani“ i da „ima pravo da napada legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine“.

Sjedinjene Američke Države, glavni vojni snabdevač Ukrajine, kao i Nemačka i neke druge države Evropske unije, nisu želele da daju oružje bez ikakvih ograničenja.

Međutim, državni sekretar SAD Entoni Blinken je nedavno u Kijevu ocenio da je na Ukrajini odluka o tome kako će koristiti oružje.

„Nismo podsticali napade izvan Ukrajine, ali na kraju krajeva, na Ukrajini je da donese odluke o tome kako će se boriti u ovom ratu“, rekao je Blinken.

Post Views: 5

Originalni tekst