EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Aktuelni šef NATO Jens Stoltenberg biće zamoljen da ostane na poziciji još godinu dana, objavila je britanska agencija Rojters pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Danas.

Stoltenberg, Norvežanin koji je na toj dužnosti proveo devet godina i trebao bi odstupiti krajem septembra, ima široku podršku u savezu i nastavlja biti efikasan vođa, rekao je Rojtersu izvor koji je želeo ostati anoniman.

„Bajdenova administracija razmišlja o tome da Stoltenberg ostane još godinu dana“, rekao je američki zvaničnik koji je takođe želeo ostati anoniman.

„Ne čini se da trenutno postoji konsenzus unutar saveza o njegovoj zameni.“

Izgledi da se od Stoltenberga zatraži produženje mandata četvrti put povećali su se kako se bliži samit u Viljnusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva, dok NATO nastavlja odgovarati na ruski rat u Ukrajini.

Ko su kandidati?

Ko god je u toj ulozi, suočava se s dvostrukim izazovima održavanja saveznika na okupu u podršci Ukrajini, dok se istovremeno čuva od bilo kakve eskalacije koja bi NATO uvukla u rat s Rusijom.

Britanski ministar obrane Ben Valas prošle nedelje je kazao da bi voleo taj posao.

S obzirom na to da se neke vlade zalažu za prvu žensku čelnicu NATO-a, danska premijerka Mete Frederiksen pojavljuje se kao ozbiljna kandidatkinja.

Frederiksen se ranije ovog mjeseca sastala s američkim predsednikom u Vašingtonu, pre nego što je Stoltenberg ove nedelje posetio Belu kuću radi razgovora s Bajdenom.

Američki zvaničnici veruju da postoji niz različitih kandidata i da Bajden ima visoko mišljenje o svima njima, uključujući i dansku premijerku, rekao je izvor. Bajden veruje da je Stoltenberg obavio ogroman posao u izazovnom vremenu, a to stajalište zastupaju i mnogi drugi saveznici, dodao je izvor.

Originalni tekst