Stokić: Vakcinacija je bezbedna za obolele od dijabetesa i bolesti štitaste žlezde

Oboleli od dijabetesa tipa 1 i 2 su u većem riziku za obolevanje od kovida-19 s težom kliničkom slikom, pa i smrtnim ishodom i nema prepreka da oni budu vakcinisani, rekla je direktorka Kliničko-bolničkog centra Vojvodine Edita Stokića na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Edita Stokić Foto: Vlada Srbije
Edita Stokić Foto: Vlada Srbije

„Kada su rađena testiranja, pre svega Fajzerovom vakcinom, neželjena dejstva su bila blaga i uglavnom su se odnosila na bol u ruci i slabost i malaksalost koji su bili vrlo kratkog trajanja“, rekla je Stokić na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Istakla je i da primena hormonske supstitucionalne terapije nije kontraindikovana za primanje vakcine.

Kada je reč o obolelima od endokrinih bolesti najveće interesovanje za vakcinacijom je bilo od pacijenata koji imaju bolesti štitaste žlezde Hašimoto tireodititis, koji spada u kategoriju autoimunih bolesti.

„Ni ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju“, rekla je ona.

Na pitanje kada se mogu očekivati nove doze kineske vakcine odgovorila je da nije deo Kriznog štaba, te da ne može dati odgovor na to pitanje.

Takođe, pozvala se na to da nije članica Kriznog štaba i kada je upitana o stavi u vezi s okupljanjem većeg broja ljudi od trenutno dozvoljenog prilikom otvaranja spomenika Stefanu Nemanjii u Beogradu, ali i o eventualnoj publici na utakmici Crvena zvezda – Milano u februaru.

„Ja nisam član Kriznog štaba, pa vam ne mogu odgovoriti o utakmici. Nezvanično, nikakvi stavovi o utakmici nisu zazeti. Niko iz KCV nije učestvovao u okupljanju ispred spomenika, pa se ne bih izjašnjavala. U ovoj fazi kada imamo manji broj pacijenata koje hospitalizujemo, kada naizgled imamo mirniju situaciju – ne smemo se opuštati. Moramo primenjivati sve one mere koje je Krizni štab zacrtao – nošenje maski, smanjena okupljanja, distanca i pranje ruku“, rekla je direktorka KCV.

Na pitanje šta je doprinelo tome da u Srbiji postoji visok nivo vakcinisanih, doktorka Stokić rekla je da je razlog zdravstveno vaspitanje stanovništva do kojeg je došlo nakon svega što se događalo u Srbiji od marta prošle godine kada je detektovan prvi slučaj koronavirusa.

„Mislim da su i apeli zdravstvene struke doprineli tome da imamo ovaj broj vakcinisanih. Ja sam nekako na ovim konferencijama za štampu ranijih perioda na neki način uvek bila malo tužna, i to se uvek osetilo, ali sada kako je krenula vakcinacija, mogu reći da ovakav broj vakcinisanih, pre svega otvara mogućnost situacije da se ova pošast smiri i da se na neki način vratimo normalnom životu i da ova epidemija ima svoj kraj“, dodala je Stokić.

Ona je navela da iako je neko vakcinisan, ne sme popustiti u merama zaštite i sebe smatrati imunizovannim, jer je moguće da do podizanja imuniteta dođe do zaražavanja.

„Mora se biti na oprezu kao da nismo vakcinisani do postizanja punog imuniteta“, navela je.

Na pitanje da li je otkriveno još slučajeva novog soja koronavirusa, Stokić koja je direktora Kliničkog centra u Vojvodini, ističe da ona ima podatke samo za KC Vojvodinu i da takvih pacijenata trenutno nema.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article