Rusi dovlače bataljone na prostor Kurske i Belgorodske oblasti. Donedavno to je bila zona odgovornosti privremene komande snaga odbrane prigraničnih područja. Umesto tog sastava formirana je nova operativno-strategijska grupa „Sever“.

Rusi su uzeli jedno selo gradskog modela Očeretino i uklinili su se u ukrajinsku odbrambenu liniju posednutu sredinom marta posle povlačenja iz Avdejevke. Na širini od približno pet kilometara probijaju se dalje, a u Avdejevki se raščišćavaju ruševine. Zvanično može da se popravi 19 kuća, a sve ostale moraće da se sruše i grade nove na njihovom mestu.

Na pravcu od Bahmuta ruska vojska ide dalje i probila se u predgrađa Časova Jara. Prošli su osnovnu odbrambenu liniju i izašli su na kanal Severski Donjec – Donbas koji je glavni oslonac ukrajinske odbrane u tom mestu.

Kada bi Rusi imali dovoljno žive sile i kada bi se borbeni moral Ukrajinaca zaljuljao, jedna zamisao koja bi radovala Kremlj bila bi da se u klešta uhvati odbrana Harkovske oblasti i južnije aglomeracija Slavjansk-Kramatorsk-Kontantinovka. Ukrajinski general iz obaveštajne službe Vadim Skibicki požalio se novinaru Ekonomista (The Economist) da su saznali da su Rusi prikupili oko 35.000 ljudi na pravcima koji iz prigraničnih područja izvode ka Harkovskoj i Sumskoj oblasti i da će nastaviti sa dovlačenjem pojačanja. Ukrajinci cene da se može računati i na 50.000-70.000 ljudi, ali to je po Skibickom nedovoljno za zauzimanje višemilionskog grada Harkova. Nervozni su ukrajinski zvaničnici, i oni u civilu i uniformisani, i saveznicima šalju tajno i javno poruke koje su kao torta – sloj pesimizma su izveštaji o gotovo beznadnoj situaciji na prvoj liniji i srušenom energetskom sistemu, a zatim poziva se na hitno slanje municije i protivavionskih raketa jer to će promeniti odnos sila.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 9. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 643

Nedeljnik 643

Post Views: 25

Originalni tekst